Završeni susreti Vienna Economic Talks - Sarajevo Meeting - Predstavljeni konkretni projekti iz oblasti infrastrukture, finansija i elektro-energetskog sektora

28.09.2009. 15:57 / Izvor: eKapija.ba
Završeni susreti Vienna Economic Talks - Sarajevo Meeting - Predstavljeni konkretni projekti iz oblasti infrastrukture, finansija i elektro-energetskog sektora

Konferencijom za medije okonačan je drugi dan veoma posjećenog susreta Vienna Economic Talks - Sarajevo Meeting, pod nazivom "Investiraj u Bosnu i Hercegovinu – Investiraj u region", koji oraginuzuju Bečki ekonomski forum i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Ovaj susret organizovan je u cilju unapređenja poslovnih odnosa između Austrije i zemalja regiona, poboljšanja nivoa investicija, kako u Bosni i Hercegovini tako i u samom regionu te da se omoguće direktni susreti između investitora i bh. preduzeća koja imaju konkretne projekte u koje bi se moglo investirati.

Tokom susreta, predstavnici nadležnih bh. ministarstava predstavili su konkretne projekte iz oblasti infrastrukture, finansija i elektro-energetskog sektora.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i pokrovitelj ovog susreta, Nikola Špirić izrazio je lično zadovoljstvo ukazanom privilegijom za organizaciju ovog veoma važnog susreta, koji se, kako kaže, desio u pravo vrijeme kada su u prilici da sagledaju mogućnosti investiranja u BiH i kada stižu prvi signali oporavka od negativnih efekata globalne ekonomske i finansijske krize.

"Bila je ovo prilika da se učesnici upoznaju sa potencijalima kojima BiH raspolaže, kada su u pitanju investicije u sektoru energetike, infrastrukture i finansija. Ja sam ubijeđen da će sa današnje konferencije biti poslata poruka o pozitivnoj prirodnoj klimi i potencijalima u BiH, kao i poruke investitorima da je Bosna i Hercegovina spremna za daljnji razvoj privrede i da predstavlja sigurno područje za dalji plasman investicija i novca", naglasio je Špirić u svom obraćanju te dodao da je posebno bitno za BiH da je posebna dimenzija na Forumu bila posvećena potrebi regionalne saradnje.

"Ubijeđen sam da će regionalna saradnja u političkom, ekonomskom, infrastrukturnom i svakom drugom smislu, ubrzati put zemalja regiona ka članstvu Evropskoj uniji. Imao sam priliku i zadovoljstvo da prisutne na Forumu upoznam sa mojom inicijativom osnivanja razvojne banke jugoistočne Evrope. Mislim da bi formiranje ove banke potaklo rješavanje mnogih izazova zemalja jugoistočne Evrope, a uz to bi korespondirala sa zahtjevima zemalja članica Evropske unije i sa Evropom u cjelini", istakao je Špirić.

Skupom je predsjedavao dr. Erhard Busek, predsjednik Bečkog ekonomskog foruma te je u izjavi za medije naveo kako je odziv na Forum prevazišao njegova očekivanja. Kako je istakao, svi se trebaju angažirati i dati dodatni poticaj investitorima preko kojih tražiti rješenje ekonomske krize.

"Ovdje u BiH postoje velike potrebe za ulaganjima i brojni su sektori interesantni za ulaganje i investiranje, prije svega energetski sektor i sektor infrastrukture. Evropska unija i Svjetska banka su spremne odmah izdvojiti 25 miliona eura za one projekte koji su spremni i koji se mogu realizirati. Iskoristiću ovaj skup da vas informiram da ideja o uspostavi regionalne razvojne banke zaživljava. Već su započele određene pripreme i to pod pokroviteljstvom razvojnih banaka Austrije i Slovenije. Tu su i razvojne banke Italije, Francuske i Njemačke, koje su također pokazale veliku zainteresiranost za njenu uspostavu", naglasio je Busek.

Prema njegovim riječima, generalna poruka Bečkog ekonomskog foruma i Sarajevskih razgovora, koji su unutar njega održani, je jednostavna – krenimo naprijed.

"U duhu razgovora i sesija unutar Bečkog ekonomskog foruma, također, najavljujem još jedan ekonomski forum koji će se održati u Beču, a koji će okupiti ogroman broj investitora. Veliku pomoć smo dobili od austrijskog ministra i finansija i Centralne banke Austrije", kazao je na kraju Busek.

Haris Bašić, direktor Agencije za promociju stranih ulaganja u BiH, koja je bila zadužena za koordinaciju organizacije i održavanja ovog susreta je istakao za naš portal da svaki forum i svaka konferencija daje novu šansu i Bosni i Hercegovini i stranim investitorima da dođu i da ulažu BiH.

"Naravno, svaka konferencija će ostati bez rezultata ako se ne nastave dijalozi i ako se ne nastave komunikacije. Mislim da smo na jedan vrlo jedan vrlo precizan način, kroz mnoga izlaganja direktora preduzeća i institucija, stranim ulagačima jasno stavili do znanja gdje BiH ima šansu. Kriza jeste u cijelom svijetu. Grupa 20 je objavila da svjetska ekonomska kriza slabi i da se vidi njen izlazak. Meni je jako drago da se Bečki ekonomski forum održao upravo u tom danu. Sigurno je da ćemo u narednom periodu morati poraditi da ponovo povećamo interes stranih ulagača za Bosnu i Hercegovinu", zaključio je Bašić.

Susret je okupio preko 200 učesnika iz 21 zemlje, predstavnike 20 bitnih kompanija iz Austrije i 17 kompanija iz regiona, predstavnike EBRD-a, Regionalnog vijeća za saradnju ( RCC), Svjetske banke i Austrijske kontrolne banke, a o mogućnostima investiranja u BiH govorio je Dragan Vrankić, ministar finansija BiH, Mladen Zirojević, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, Haris Bašić, direktor FIPA-e, Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, Nihad Imamović, predsjednik Udruženja poslodavaca BiH i drugi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti