Završio IDC-ev Roadshow o IT sigurnosti

27.05.2014. 12:35 / Izvor: eKapija.ba
Završio IDC-ev Roadshow o IT sigurnosti

Ovogodišnji Roadshow ponudio je teme poput utjecaja mobilnosti i računalstva u oblaku na sigurnost podataka, virtualizacije, povrata uloženih sredstava (ROI) i optimizacije troškova.

U Sarajevu, u organizaciji analitičke kuće IDC Adriatics i partnera; Qualiys i APC by Schneider Electric završena je konferencija o informatičkoj sigurnosti i datacentrima, uz dobar odaziv krajnjih korisnika, ponuđača usluga i predstavnika medija.

Ovogodišnji Roadshow ponudio je teme poput utjecaja mobilnosti i računalstva u oblaku na sigurnost podataka, virtualizacije, povrata uloženih sredstava (ROI) i optimizacije troškova, glavnih trendova u ekonomiji datacentara i EU cloud zakona i propisa.

"Prema IDC-evim finalnim podacima istraživanja sigurnosnog softvera za regiju središnje i istočne Europe (CEE) u 2013. godini, 57 posto prihoda od licenci i redovnog održavanja, odnosilo se na endpoint rješenja. Gledano prema tržišnim vertikalama, segment kućnih korisnika zauzeo je 18% od ukupne potrošnje na softverska rješenja za zaštitu podataka, a  slijede bankarski sektor te centralna državna uprava s udjelima od 12 posto, odnosno 11 posto u prošloj godini", istaknula je Ana Papež, regionalna direktorica IDC Adriaticsa.

Konferenciju je otvorio Ivan Juras, analitičar IDC Adriaticsa za područja softvera i IT usluga na temu nove generacije podatkovnih centara. U izlaganju su prikazani i sigurnosni izazovi koje donosi 3. Informatička platforma, odnosno njezini glavni stupovi poput računarstva u oblaku, društvenih mreža, big data aplikacija te mobilnosti.   

Marek Skalický, direktor za CEE regiju tvrtke Qualys predstavio je zanimljivo rješenje QualysGuard Continuous Security za potporu i automatizaciju Top 20 kritičnih sigurnosnih kontrola prema SANS Institutu, koristeći različite napredne pristupe.

U ime kompanija King ICT te APC by Schneider Electric interesantnu prezentaciju je imao Ferhat Dedić, Voditelj ključnih kupaca unutar prodajnog odjela King ICT-a. Predavanje je obuhvatilo modularno napajanje data centara, novu generaciju hlađenja te sigurne IT sobe.  

Igor Strmečki poslovni konzutant iz kompanije Pragmatekh bio je posljednji predavač s osvrtom na sigurnosne strategije digitalnih podataka, najnovije izazove za CSO izvršitelje i transformaciju starog IT-a u nove računalne paradigme.

Konferencija je završila zanimljivom diskusijom okruglog stola na temu sofisticiranih hakerskih napada, pravne regulative oko zaštite podataka u podatkovnim centrima te trendova na domaćem tržištu IT sigurnosti.  Za više informacija o IDC IT Security & Datacenter Transformation Roadshow 2014 eventu kontaktirajte:

Ladu Đukić putem email adrese : ldukic@idc.com ili telefona : +385 1 3040 050.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti