Zbog jedne žalbe smanjena brzina na zapadnom tranzitu

07.08.2018. 08:12 / Izvor: Nezavisne novine
Zbog jedne žalbe smanjena brzina na zapadnom tranzitu

Na dionici magistralnog puta od pasarele do kružnog toka kod Lauša ograničenje brzine je 40 kilometara na sat, a u drugom smjeru 70.

Novo ograničenje brzine na zapadnom tranzitu, koje je zbunilo vozače, nastalo je zbog stalnih žalbi jednog stanovnika na povećan nivo buke i vibracija koje ometaju njegov svakodnevni život, kazali su u preduzeću "Putevi RS".

Na dionici magistralnog puta od pasarele do kružnog toka kod Lauša ograničenje brzine je odnedavno 40 kilometara na sat, a u drugom smjeru na istom dijelu puta 70 kilometara na sat.

"Na osnovu rješenja ekološkog inspektora Odjeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave, Javnom preduzeću "Putevi RS" naloženo je da na dijelu magistralnog puta M16 izvrši usporavanje saobraćaja, sanaciju kolovozne trake i instalaciju bukobrana, a po osnovi stalnih žalbi jednog stanovnika ulice", kazali su u "Putevima RS".

Dodaju da se ovaj stanovnik više puta žalio na povećan nivo buke i vibracija koje, kako su naveli, ugrožavaju njegov životni prostor, nastalih usljed povećanja ograničenja brzine kretanja i oštećenja kolovoza te je ekološki inspektor donio to rješenje.

"Postavljeno ograničenje brzine važi u dužini od 500 metara, dakle do kružnog toka na ukrštanju magistralnog puta sa regionalnim putem R405, i isto ne važi nakon kružnog toka, u bilo kojem pravcu kretanja, u skladu s odredbama pravilnika", kažu u "Putevima RS".

Dodaju da im se ovaj stanovnik žalio na buku i vibracije na desnoj kolovoznoj traci nastale usljed neadekvatnog nalijeganja poklopca na okvir kanalizacionog šahta.

Ovo naglo smanjenje brzine nije zbunilo samo vozače, već i stručnjake za saobraćaj. Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kazao je da ni njemu nije jasna odluka o ograničenju brzine na tom dijelu zapadnog tranzita.

"Ne vidim razlog zašto se ograničenje brzine na jednom dijelu puta moralo spustiti na 40 kilometara na sat", rekao je Radović.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, kaže da ta odluka nije protivzakonita, ali da nije u redu da pred samim kružnim tokom bude ograničenje brzine 70 kilometara na sat.

"Sva saobraćajna signalizacija, bila ona vertikalna ili horizontalna, radi se po projektnoj dokumentaciji. Očito da neko ko je radio na projektnoj dokumentaciji nije sagledao sve činioce i okolnosti kada je u pitanju ograničenje brzine", rekao je Jaćimović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti