Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zbog kantonalnog zakona nema ni podataka o posjeti turista u ZDK-u

31.12.2018. 08:06 / Izvor: Fena

Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kantona nema evidenciju o posjeti turista tom kantonu, a zbog nepostojanja zakona o turističkim zajednicama Federacije BiH i ZDK-a dovedeni su na rub opstanka te zadnja dva mjeseca nisu isplatili ni plaće za samo četvero zaposlenih - izjavio je za Fenu direktor TZZDK Senaid Šabanović.

Ističe kako je još u januaru 2015. godine Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim dotadašnji Zakon o turističkim zajednicama FBiH te od tada ni TZZDK-a nema zakon i okvir za djelovanje.

"Prema odluci Ustavnog suda FBiH, Federalni parlament bio je dužan da u roku od šest mjeseci donese izmjene i dopune tog ili potpuno novi zakon. To nije urađeno ni do dan-danas pa smo slijedom toga, još u ljeto 2017. godine pokrenuli aktivnosti na osnivanju Kantonalne turističke zajednice, kao što je slučaj u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, gdje postoje kantonalni propisi i te zajednice rade", navodi Šabanović.

Dodaje kako je zakon o turističkim zajednicama ZDK-a prošao javnu raspravu te na Skupštini ZDK-a ljetos usvojen i u formi nacrta, ali nikada nije usvojen u formi prijedloga, što njih dovodi u nemoguću situaciju te sprečava da rade na projektima promocije turističkih potencijala ZDK-a, zbog čega su i osnovani.

"Što se tiče posljedica, mi kao TZZDK nemamo apsolutno nikakve podatke o broju gostiju, o ostvarenom broju noćenja, turističkim kretanjima u našem kantonu. Borimo se da opstanemo. Finansijska sredstva za rad pokušavamo namaknuti tužbama za zaostala dugovanja privrednih subjekata koji nisu plaćali članarinu po ranijem zakonu. Uglavnom, nastojimo se snaći do momenta donošenja novog kantonalnog zakona, odnosno rješenja na nivou Kantona", kaže Šabanović.

Pojašnjava da su zbog protoka vremena i nedostatka novca i za tužbe, dosta i tih potraživanja otišla u zastaru.

"To su bili ogromni iznosi, ali je zastara dosta toga već pojela. Prije dvije godine bili smo primorani zatvoriti i urede turističkih informativnih centara u Zavidovićima, Tešnju i Visokom. U ovom momentu, ozbiljniji dom kulture u nekoj mjesnoj zajednici ima veći budžet nego TZZDK", smatra Šabanović.

Navodi da je prije obaranja spomenutog zakona, u ZDK-u zabilježen enorman rast posjeta i dolazaka turista. Tako je 2015. godine bilo 70.000 noćenja, a turisti su se zadržavali u prosjeku dvije noći. Trenutno, kaže, Šabanović, ne raspolažu preciznim podacima o posjeti turista, ali smatra da ta brojka nije veća od 30.000.

"Vlada potpuna anarhija. Hoteli boravišnu taksu uzmaju sebi. Čast izuzecima, ali većina ih ne uplaćuje taksu TZZDK. Uglavnom plaćaju manji hoteli", dodaje Šabanović, istaknuvši da je jedini izlaz usvajanje kantonalnog zakona o turističkim centrima.

Hotelijeri su, napominje, bili dužni dostavljati statističke podatke o broju i strukturi gostiju, zemalja iz koji dolaze...ali sada, zbog nepostojenja pravnog okvira, više ni to ne rade.

"Kada mi nemamo te podatke, ne možemo ih poslati ni Federalnom zavodu za statistiku, koji sve te podatke objedini te imamo pokazatelje kretanja u sektoru turizma. Sada ni ti podaci u FBiH nisu tačni, jer nema podataka iz našeg ni iz nekih drugih kantona, u kojima ne rade turističke zajednice", upozorava on.

Lokacije koje posjećuju turisti u ZDK-u su "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" u Visokom, tvrđave i Park prirode "Tajan“, u čiju je promociju uloženo dosta novca.

"Mi smo, 2012. i 2013. godine, vodili projekat promocije Parka prirode 'Tajan', u koji je Evropska unija uložila 350.000 eura grant sredstava, a mi 60.000 eura te općina Zavidovići 40.000 eura. To je odličan projekt koji i sada živi, a zaposlena su dva čovjeka. Oni iznajmljuju opremu, na ekskurzije dolaze djeca iz škola. Najzanimljiviji sadržaji su jezero i pećine, a mogu se iznajmiti i krplje za hodanje po snijegu, bicikli...", ističe Šabanović.

Zbog toga što nemaju stabilan izvor finansiranja i nemogućnosti da osiguraju obaveznih 15 posto vlastitog ulaganja, nisu mogli aplicirati ni na projekt Prekogranične saradnje sa Crnom Gorom, za koji su bili dobili poziv da apliciraju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti