Zbog korona virusa u BiH podignuta pripravnost zdravstvenih ustanova u KS

05.03.2020. 13:24 / Izvor: Akta.ba
Zbog korona virusa u BiH podignuta pripravnost zdravstvenih ustanova u KS

Pojava prvih oboljelih od korona virusa u Bosni i Hercegovini, tačnije u Banja Luci podigao je nivo pripravnosti Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Pojava prvih oboljelih od korona virusa u Bosni i Hercegovini, tačnije u Banja Luci podigao je nivo pripravnosti Kriznog  štaba Ministarstva zdravstva KS koji sa dodatnom pažnjom prati dalji razvoj situacije.

Još jednom se podcrtavaju i naglašavaju uputstva i preporuke stanovništvu kako u dijelu preventive tako i u slučajevima sumnje na pojavu bolesti.

Kako se naglašava i sa entiteskih nivoa , nema mjesta panici te se upućuje poziv svima da se ovim situacijama postupa odgovorno i profesionalno.

Ponašanje stanovništva ima veliku ulogu u zajedničkim naporima protiv pojave i širenja virusa. Još jednom naglašavamo da osobe koje imaju respiratorne zdravstvene probleme te sumnjaju na potencijalnu zarazu, NE TREBAJU dolaziti u zdravstvene ustanove, domove zdravlja, bolnice.

Takve osobe moraju se javiti na dežurne telefone Zavoda za javno zdravstvo KS koji su objavljeni u medijima, službenim web stranicama zdravstvenih ustanova i na službenoj stranici Vlade KS.

Još jednom upućujemo osobe koje imaju sumjnje na bolest da se zbog preporuka o daljem postupanju jave na telefone:

+387 62 086 282

+387 62 030 778

+387 62 030 796

+387 62 030 728.

Na snazi su i dalje mjere pojačanog zdravstvenog nadzora nad osobama koje dolaze iz zemalja gdje je potvrđeno prisurtvno korona virusa.

Takođe, ostaju i  preporuke  Kirznog štaba KS da najmlađi,  djeca i uposleni  u slučajevima  sezonskih respiratornih simptoma ne dolaze u vrtiće i  škole te obustava posjeta osobama u staračkim domovima.

Za sutra ujutro, u petak 06. 03  je zakazan sastanak Kriznog štaba KS  sa kojeg će javnost biti upućene i preporuke daljeg ponašanja djelovanja u trenutnim okolnostima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti