Zbog koronavirusa otkazano 850.000 noćenja u BiH

20.03.2020. 09:34 / Izvor: SRNA
Zbog koronavirusa otkazano 850.000 noćenja u BiH

Vuković je naglasio da su privrednici ozbiljno shvatili ovu situaciju, te su već uveli upotrebu obaveznih maski, dezinfekcionih sredstava, zabranu rukovanja i slične neophodne mjere.

U BiH je, zbog stanja sa koronavirusom, otkazano 850.000 noćenja u martu, aprilu i maju, pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore BiH.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je će radnici u ovom sektoru biti privremeno van stroja, te da od narednih koraka zavisi da li će ostati bez posla.

"Ljudi se opravdano toga boje, ali Vanjskotrgovinska komora predlaže takve mjere, u saradnji sa Vijećom ministara, da se sve te eventualno nastale posljedice što prije amortizuju", rekao Vuković za "Nezavisne novine".

Prema njegovi riječima, kao prvi korak, definitivno se mora suzbiti širenje epidemije, u ovom slučaju i pandemije. On kaže da, što se prije koronavirus stavi pod kontrolu, to će se prije vratiti normalni privredni tokovi u BiH.

Govoreći u kojoj mjeri se se epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona odrazila na privredu BiH, Vuković je naveo da Komora prikuplja te podatke i da je veoma teško to sada reći.

"Očigledno je da odraz već postoji i grane za koje sigurno znamo da se enormno odrazilo su turizam i dobrim dijelom prerađivačka industrija, posebno dio koji se odnosi na prehranu. Naravno, ne smijemo zaboraviti druge kompanije koje su proizvodile određenu robu za izvoz na tržište EU. Nažalost, svjesni smo činjenice da je EU zatvorila svoje granice za putnike, međutim roba se i dalje kreće. Roba nije stala zahvaljujući Vanjskotrgovinskoj komori BiH, saradnji sa komorskim sistemom u regionu. Dakle, ne možemo sada davati precizne podatke o nivou štete", naglasio je on.

Vuković je naglasio da su privrednici ozbiljno shvatili ovu situaciju, te su već uveli upotrebu obaveznih maski, dezinfekcionih sredstava, zabranu rukovanja i slične neophodne mjere.

Kada je riječ o mjerama vlasti na nivou BiH i entiteta, Vuković navodi da se sve inicijative koje je Komora do sada poslala Vijeću ministara razmatraju, a neke su i usvojene, te dodaje da su u saradnji i svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima Republike Srpske i Federacije BiH kada je riječ o usklađivanje propisa i usklađivanje postupanja na terenu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti