Zbog koronavirusa u BiH najviše pogođena prerađivačka industrija

17.03.2020. 14:18 / Izvor: Akta.ba
Zbog koronavirusa u BiH najviše pogođena prerađivačka industrija

VTK BiH se zajedno sa ostalim predstavnicima privrede bori da osigura transportni sektor zbog lanaca snadbijevanja robama u BiH.

Prema prvim rezultatima ankete koju je Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH) provela među kompanijama o poteškoćama u poslovanju zbog koronavirusa najviše je pogođena prerađivačka industrija, trgovina, skladištenje i prevoz, kazao je za poslovni portal Akta.ba, predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković.

Rekao je kako se VTK BiH zajedno sa ostalim predstavnicima privrede bori kako bi osigurali transportni sektor zbog lanaca snadbijevanja robama u BiH. Također, nastoje omogućiti i izvoz postojećih roba iz BiH.

"Prema rezultatima upitnika, kada su u pitanju posljedice poslovanja, 86 posto kompanija do sada osjeća posljedice pri uvozu i izvozu. Kada su u pitanju radnici i njihovi uposlenici sedam posto od ispitanih je do sada prijavilo da ima radnike u samoizolaciji", rekao je Vuković.

Naveo je i kako su jutros od Ministarstva civilnih poslova BiH tražili da se usklade akti, kada je u pitanju naputak Ministarstva zdravlja za profesionalne vozače, za koje su tražili da idu u kabinsku samoizolaciju i da se zbog određenih kompanija koje moraju završiti poslove u BiH na remontu, instalacijama, održavanju opreme i tehnike prizna međunarodna zdravstvena dokumentacija.

Ovo bi značilo, kaže Vuković, da radnik koji dođe sa dokumentom da je negativan na koronavirus može obavljati svoj posao ili mu se može omogućiti testiranje u BiH.

"Zbog neusklađenosti navedenih akata imamo dosta problema na graničnim prelazima, odnosno zbog nedostavljanja naredbi na granične prelaze", kazao je Vuković, te podcrtao kako je VTKBiH trenutno najviše fokusiranja na osiguranju lanaca snadbijevanja, bore se za međunarodne koridore, što su već dobili kroz Hrvatsku.

"Robe mogu prolaziti, iako na određenim graničnim prelazima postoje inicijalna postupanja službenika koji očito nisu dobili naredbe, što dovodi do problema. Međutim mi gledamo da otklanjamo sve probleme, kako ne bi bilo zastoja u snadbjevanju“, napomenu je Vuković.

Dodao je kako je VTK BiH proteklih sedam dana svojim intenzivnim pregovorima, razgovorima i prijedlozima, u suradnji sa istovjetnim komorama u regionu i unutar Bosne i Hercegovine, višekratno upozoravala na problem lanaca snabdijevanja, koridore za prometovanje određenih roba, kako BiH ne bi ostala bez potrebnih namirnica, repromaterijala, medicinskih sredstava i drugo, te kako bi naše proizvedene robe našle izlaz na europska i druga tržišta.

Sve realizovane aktivnosti zajedno sa prijedlozima mjera Komora je uputila relevantnim tijelima u Bosni i Hercegovini. 

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti