Zbog kosovskih carina Srbija izgubila 100 milijuna eura

Vijesti / REGIJA

Zbog kosovskih carina Srbija izgubila 100 milijuna eura

06.02.2019. 08:21 / Izvor: Fena

U dva i pol mjeseca otkada su prištinske vlasti uvele carinu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine srbijansko gospodarstvo izgubilo je oko stotinu milijuna eura.

Od uvođenja carina, prema informacijama Privredne komore Srbije, iz Srbije je na Kosovo plasirano 90 milijuna eura manje robe, dok kosovski mediji barataju s cifrom od stotinu milijuna eura.

Srbijanski mediji navode kako se pojačava američki pritisak prema prištinskim vlastima, pa je tako Washington danas ponovno zatražio da se sporna odluka povuče.

"Kosovski lideri shvaćaju ozbiljnost našeg stava i izazove koje takse predstavljaju za bilateralne odnose Sjedinjenih Američkih Država i Kosova. Kosovo i Beograd moraju dati prioritet razgovorima i poduzeti teške, ali neophodne korake radi normalizacije odnosa", rekao je neimenovani visoki američki dužnosnik Glasu Amerike.

Kosovo je odluku o uvođenju carinskih stopa od sto posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine donijelo sredinom studenog prošle godine kao odgovor na "agresivan pristup Beograda prema kosovskoj državnosti".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti