Zbog loše ceste, izgubili više od 10 tisuća gostiju iz Europe

16.09.2013. 08:27 / Izvor: Večernji List
Zbog loše ceste, izgubili više od 10 tisuća gostiju iz Europe

Lokalna vlast u Neumu i ovdašnji turistički djelatnici već godinama upozoravaju na štetnost i sve posljedice koje po neumski turizam donosi jako loša prometnica koja od središta Neuma preko Hutova i Stoca vodi do Mostara

Lokalna vlast u Neumu i ovdašnji turistički djelatnici već godinama upozoravaju na štetnost i sve posljedice koje po neumski turizam donosi jako loša prometnica koja od središta Neuma preko Hutova i Stoca vodi do Mostara dok se jedan krak te katastrofalne ceste odvaja i ka Čapljini.

Kilometarske kolone

Uska i krivudava prometnica s dosta opasnih uspona i nizbrdica ne većem je dijelu toliko loša i neuvjetna da se i obični automobili jedva kreću i mimoilaze, a o avanturama prometovanja autobusa i tegljača da se i ne govori. Primjera radi, ako jedan autobus, ili tegljač malo zastane na dijelu te prometnice dolazi do totalnih zastoja i velikih gužvi te naravno i do velike nervoze među vozačima.

I takva je prometnica jedina veza Neuma s unutrašnjošću BiH, a sve je još gore nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju jer mnogi turisti iz BiH unatoč spoznaji da je putovanje teško ipak prometuju tom cestom jer im do Neuma ne trebaju putovnice i ne moraju ići u kilometarske kolone na graničnim prijelazima s Hrvatskom, između Čapljine i Metkovića. Koliko je ova prometnica zaista pogubna za neki kvalitetniji razvoj neumskog turizma i općine Neum u cjelini, pokazuju i neki konkretni podaci od kojih su neumski turistički djelatnici samo dobili veliku glavobolju tijekom ove turističke sezone.

“Zbog problema prijevoza tom prometnicom, svi su nam inputi skuplji 20-30 posto u odnosu na unutrašnjost BiH, a turisti teško razumiju kada im kažemo da nemamo izravnu autobusnu liniju iz Neuma k unutrašnjosti BiH. Tako strancima ne možemo objasniti da, primjerice, ne mogu busom do Mostara ili Sarajeva.

Da stvar bude još gora ogroman broj turista iz Rusije, Ukrajine i Turske bio je spreman doći u Neum gdje im ne trebaju vize kao što je to sada slučaj s Republikom Hrvatskom nakon ulaska u Europsku uniju. Nažalost, zbog nepostojanja te kvalitetne prometnice između Neuma i Mostara ruski touroperator nam je otkazao sve aranžmane jer su vidjeli da je dosta naporno pa skoro i nemoguće prometovanje od mostarske zračne luke do Neuma. Radi se o nekih 7000 samo ruskih turista koji su bili spremni ostati u Neumu i po desetak dana. Stoga nije teško izračunati koliko je Neum izgubio turista i noćenja u ovoj sezoni zbog te loše prometnice“, istiće Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika općine Neum. Na pogubne posljedice po neumski turizam upozorava i neumski načelnik Živko Matuško.

„Ni sami više ne znamo koliko smo sve puta slali molbe za pomoć svim mogućim institucijama u BiH po pitanju slabe prometne povezanosti Neuma s unutrašnjošću BiH. Nažalost, do sada nema nekih značajnijih pomaka po tom pitanju“, razočaran nam govori neumski načelnik Živko Matuško.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti