Zbog loše privatizacije izgubljeno tri milijarde KM i 100.000 radnih mjesta

17.05.2016. 16:34 / Izvor: Akta.ba
Zbog loše privatizacije izgubljeno tri milijarde KM i 100.000 radnih mjesta

Do sada je privatizirano 5,7 milijardi državnog kapitala, a 7,8 milijardi ostaje još da se proda investitorima.

Kao rezultat loše privatizacije smatra se da je izgubljeno oko tri milijarde KM i više od 100.000 radnih mjesta, istaknuto je na današnjoj konferenciji ''Focus on reforms: A Vison 2020 for BiH'' koja se održavala u Sarajevu.

Mirza Ustamujić, generalni menadžer kompanije Špica Systems i bivši federalni zastupnik, navodi da iako je BiH još u procesu tranzicije i da privatizacija još nije završena možemo izvući jako dobre pouke iz dosadašnjih loših iskustava.

Navodi da su do sada javne kompanije predstavljale svojevrsne bankomate političkim stranakama te da je to razlog zašto nije bilo interesa za privatizaciju. ''Za mene je porazna činjenica da BiH ulazi u zaduženja od nekoliko milijardi KM, a da imate pet kompanija, konkretno u Federaciji, koje na računima komercijalnih banaka imaju preko milijardu KM. Postavlja se pitanje jesmo li u stanju upravljati vlastitim kompanijama i zašto taj novac ne ulažemo. Zato je po meni jedni ispravni put privatizacija tih kompanija kako bi se na taj način očuvala radna mjesta'', navodi on.

Dodaje da privatizacija ne znači samo prodaja nego može biti i ustupanje upravljačkih prava. Kao dobar primjer navodi privatizaciju m:tela koji je Vlada RS u potpunosti privatizirala.

"U doba kada je Vlada upravljala ovom kompanijom ona je imala oko 30 milijuna KM dobiti, a sada je ta dobit oko 120 milijuna KM. Da je Vlada tada zadržala 49 posto kapitala, a prodala 51 posto upravljačkih prava danas bi imali 60 milijuna KM. Znači privatizacija ne mora biti loša. Ali je potrebno da je što prije uradimo i da spasimo ono što je ostalo zdravo u kompanijama'', navodi on.

Zlatan Dedić direktor kompanije Svjetostkomerc, smatra da je dosadašnji proces privatizacija nedopustivo spor.

Navodi da se podatak da je iz registra državnih kompanija oko 80 posto kompanija u potpunosti ili dijelimičnio privatizairano  čini kao dobar rezultat. Međutim, kaže, ako se pogleda iznos državnog kapitala koji je privatizairan vidi se da rezultati i nisu baš sjajni.

"Naime, iznos državnog kapitala u registru iznosio je 17, 3 miljarde KM. Ako se uzme u obzir da je Vlada FBiH odmah opredijelila da neće privatizirati 3,8 državnog kapitala podatak da je privatizairano 5,7 milijardi državnog kapitala, a da  7,8 milijardi još nije daje mi za pravo lošu ocjenu samog procesa'', navodi Dedić.

Ističe također da je loše poslovno okruženje  za investiranje jedan od razloga koji je doveo do toga da još uvijek imamo značajan dio državnog kapitala u strukturi ekonomije. Također, tu je bitan faktor i politička volja koje nije bilo kada se govori o privatizaciji, navodi Dedić.

D.K. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti