Zbog manjih prihoda kašnjenje u isplati plata i penzija

11.06.2014. 09:44 / Izvor: eKapija.ba
Zbog manjih prihoda kašnjenje u isplati plata i penzija

Poplave su uzrokovale kašnjenje u isplatama plata i najavu produženog vremena za isplatu penzija u čitavoj BiH. U RS-u je najavljeno produživanja vremena trajanja isplata penzija, a u ZDK kašnjenje u isplati plata.

Poplave su uzrokovale kašnjenje u isplatama plata i najavu produženog vremena za isplatu penzija u čitavoj BiH. U Republici Srpskoj (RS) jučer je počela isplata majskih penzija za korisnike Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS-a.

Ali direktor tog fonda Mladen Milić navodi da su majski prihodi Fonda manji za oko 17 miliona KM i da bi zbog toga moglo doći do produživanja vremena trajanja isplata penzija.

Slična je situacija u ZDK u kojem najavljuju kašnjenje u isplati plata.

Vlada ZDK-a je zauzela jedinstven stav prema zahtjevima svih sindikalnih organizacija, da u okviru svojih nadležnosti, u narednim mjesecima učini sve kako bi dinamika isplate plaća bila redovna. Osnovni problem, s kojim se Vlada ZDK-a već duže vrijeme suočava, su nedostajuća sredstva na prihodovnoj strani, dodatno otežana sporom realizacijom kreditnog zaduženja planiranog budžetom za 2014.godinu.

Uz sve navedene probleme Zeničko-dobojski kanton se našao u još složenijoj situaciji značajnim padom prihoda prouzrokovanim poplavama. Vlada ZDK-a aktivno razmatra izmjene i dopune budžeta, kojima će Skupštini ZDK predložiti rješenja za obezbjeđenje dodatnih sredstava za isplatu plaća u zakonskim okvirima kroz zaduženja, kako to rade drugi kantoni i viši nivoi vlasti.

Članovi Vlade ZDK-a izražavaju puno razumijevanje za tešku situaciju uposlenika - budžetskih korisnika izazvanu kašnjenjem plaća.

Ekapija.ba/fena

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti