Zbog nedobijanja viza za detaširane radnike ugroženo 2.000 radnih mjesta

22.02.2019. 09:34 / Izvor: Akta.ba
Zbog nedobijanja viza za detaširane radnike ugroženo 2.000 radnih mjesta

Bh. firme se s problemom blagovremenog osiguranja viza za rad u Njemačkoj suočavaju od januara 2017. godine.

Tokom 2018. godine 275 detašmana u BiH nije realizovano jer firme nisu mogle dobiti na vrijeme vize za radnike, potvrdio je za Akta.ba potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić.

Za razliku od ranijeg perioda kada je Odjel za vize Ambasade SR Njemačke u Sarajevu zahtjeve za izdavanje viza rješavao u roku od 7 do 14 dana, u zadna tri mjeseca se na termin za podnošenje zahtjeva za vizu čeka 60 - 90 dana, što je pogubno za firme.

"Njemački poslodavac očekuje da po potpisanom ugovoru bh. firma sa dodijeljenim detašmanom započne realizaciju u roku od 15-30 dana, što je u ovim uslovima to neizvodivo. Problem direktno ugrožava 2000 radnih mjesta, a indirektno mnogostruko više, te financijsku realizaciju od 100 miliona eura na nivou BiH, od kojih se oko 80 posto sredstava po raznim osnovama slijeva u Bosnu i Hercegovinu", ističe naš sagovornik.

Bh. firme se s problemom blagovremenog osiguranja viza za rad u Njemačkoj suočavaju od januara 2017. godine. Međutim, problem je kulminirao krajem 2018. godine, budući da uopće ne postoje raspoloživi termini za apliciranje viza za detaširane radnike. 

Jašarspahić ističe da ovakva situacija ugrožava realizaciju međudržavnog Sporazuma koji je potpisan između dvije zemlje i nanosi ogromnu financijsku štetu bh. privredi. 

Napominje da su Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH i Privredna komora RS u protekle dvije godine u kontinuiranoj komunikaciji sa resornim ministarstvima, MVTEO i MVP, pokušavajući naći izlaz iz ove vrlo teške situacije za bh. privrednike.

 

Tim povodom, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH uputio je jučer još jednu urgenciju na adresu Predsjedništva BiH i državnih ministarstava, kako bi svojim autoritetom i ovlaštenjima pružile podršku u rješavanju gorućeg problema sa kojim se već dvije godine suočava građevinski sektor Bosne i Hercegovine u Njemačkoj.

"Sa žaljenjem moramo konstatovati da je ova administrativna barijera onemogućila realiziranje Međudržavnog sporazuma kojim je garantovano pravo na rad 2.000 radnika u Njemačkoj. U prethodne dvije detašmanske godine, zbog ovih problema oko 350 radnih mjesta je izgubljeno, a u narednim godinama se očekuje dalji pad korištenja odobrene kvote. Analize pokazuju da privrednici rješenje za ovaj problem pronalaze u izmještanju firmi izvan BiH, a građevinari koriste mogućnost pojedinačnih odlazaka i zapošljavanje kod njemačkog poslodavca, a negativne posljedica se vremenom multipliciraju, navodi Jašarspahić.

Kako kaže, model za uspješno rješenje problema termina za vize je već primjenjen u Srbiji i potrebno je isti primijeniti i u Bosni i Hercegovini.

"Iz tig uopštenog sotverskog sistema treba izdvojiti detaširane radnike i ne obrađivati ih kao ostale pojedinačne zahtjeve. Na taj način se dobijanje vize realizuje za 10-15 dana kako je i navedeno u sporazumima koji su od ranije preuzeli. Slijedeći primjer Srbije, mi smo odlučni da se uključimo u proces obezbjeđenja viza, čime bi se osiguralo provođenje Međudržavnog sporazuma i nesmetan rad detaširanih firmi, a tako bi i Ambasada Njemačke u BiH bila rasterećena pritiska", objašnjava on.

Dodaje da BiH i Srbija imaju iste sporazume sa Njemačkom, iste probleme sa iseljavanjem ljudi i nije logično zašto za Srbiju važe jedna pravila, a za BiH druga.

Podsjeća da je posljednji sastanak zajedničke bosanskohercegovačko-njemačke radne grupe, gdje su usaglašavani koraci i mjere za rješavanje navedenih problema, održan u Sarajevu, 14.11.2018. godine.

"Zapisnik sa ovog sastanka još uvijek nije usaglašen, pa time nema nikakvih pomaka ka rješenju ovog problema, što smatramo nedopustivim. U vrijeme kada se borimo za svako novo radno mjesto, mišljenja smo da se ne može opravdati tehničkim preprekama gubitak 2.000 postojećih, Međudržavnim sporazumom osiguranih radnih mjesta", zaključuje potpredsjednik PKFBiH.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti