Zbog nedostatka kadra u BiH može doći do obustave kontrole lijekova

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zbog nedostatka kadra u BiH može doći do obustave kontrole lijekova

12.11.2019. 09:30 / Izvor: Avaz.ba

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH na izdisaju je, a glavni krivac za to je, kako tvrdi Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata Agencije, Vijeće ministara BiH. Ističe da su trenutno suočeni s nizom problema i da nadležni što prije moraju dati dozvolu za prijem novih ljudi i povećanje plaća.

Popuna kadrova

''Od ulaska Kontrolnog laboratorija u sastav Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, mi veoma loše prolazimo. Kao zdravstveni radnici imali smo mnogo više plaće posebno u Federaciji. Vijeće ministara nas nikada nije prepoznalo kao dohodovnu agenciju, pogotovo kao grupaciju zdravstvenih radnika'', rekao je za Avaz Rustemović, upozoravajući da može doći do obustave kontrole lijekova u BiH. 

Agenciji su potrebni radnici, a, kako kaže Rustemović, ne da povećaju broj zaposlenih, nego da popune kadrove koji će u narednom periodu otići u mirovinu.

''U Agenciji trenutno rade 103 uposlenika, a, prema ranijoj predviđenoj sistematizaciji, predviđeno je 160. U ovom trenutku nedostaje nam skoro 60 ljudi. Kontrolni laboratorij je u Agenciju ušao sa 52 čovjeka, a sada nas ima 40. U ovoj i idućoj godini u mirovinu će otići četiri ključna stručnjaka koja su veoma bitna za funkcioniranje Laboratorija'', rekao je Rustemović.

Ozbiljnost štrajka

Naglasio je da su u problemu jer nove mlade radnike neće imati tko učiti i obučavati. Rustemović je dodao i da sektori prelaze u odjeljenja, a odjeljenja nestaju. U nekim sektorima radi po jedan čovjek.

"Ovaj problem se itetkako odražava na posao. Nadljudskim naporima pokušavamo obavljati naš posao. Potrebno nam je najmanje 20 farmaceuta koji će ući u Kontrolni laboratorij da bismo mi s hladnog lanca prešli na normalno funkcioniranje'', zaključio je.

Ipak, kako kaže, crvena linija je već odavno prijeđena i očekivati je vrlo brzo sindikalne reakcije koje se mogu prevesti u ozbiljnost štrajka, piše Avaz. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti