Zbog neradne nedjelje radnici u Crnoj Gori počeli dobijati otkaze

Vijesti / REGIJA

Zbog neradne nedjelje radnici u Crnoj Gori počeli dobijati otkaze

18.01.2020. 13:11 / Izvor: buka.com

Iz kompanije Delta City koja upravlja istoimenim trgovačim centrom u Podgorici saopštili su, da su njihovi zakupci za tri mjeseca, koliko se u Crnoj Gori primjenjuje Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim su nedjelja i državni praznici postali neradni dani, zabilježili pad prometa od 18 posto i da su otpustili više od 80 radnika.

Pad prometa posebno se osjetio na prodaji odjeće i obuće i nije zabilježen u supermarketima.

"Taj broj će se povećavati u skladu s procesom optimizacije radnih mjesta, koja je još uvijek traje. Ono što predlagači zakona nisu uzeli u obzir je specifičnost trgovačkih centara, koji su više dio turističe ponude svake destinacije, u ovom slučaju grada Podgorice.", navodi se u saopćenju.

Primjetan je trend odlazaka građana nedjeljom u Skadar, Trebinje i Dubrovnik, gdje trgovine, posebno modne maloprodaje, normalno rade.

"U svim državama regije i većini europskih zemalja trgovački centri su izuzeti iz primjene ovakvog zakona, zbog značaja kojeg imaju u ekonomskom i socijalnom sistemu.", navedeno je iz Delta Cityja.

Upravo su kompanije koje upravljaju trgovačkim centrima u Crnoj Gori tražile od Unije poslodavaca da pokrene ocjenu ustavnosti novog zakona.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti