Zbog odluke Vlade RS manje opštine dovedene pred stečaj

25.07.2014. 15:01 / Izvor: eKapija.ba
Zbog odluke Vlade RS manje opštine dovedene pred stečaj

Opstanak značajnog broja opština u Republici Srpskoj, među kojima je i opština Petrovo, doveden je u pitanje nakon odluke Vlade Republike Srpske da smanji koeficijente raspodjele sredstava od indirektnih poreza.

Opstanak značajnog broja opština u Republici Srpskoj, među kojima je i opština Petrovo, doveden je u pitanje nakon odluke Vlade Republike Srpske da smanji koeficijente raspodjele sredstava od indirektnih poreza. Kako bi pokušali spasiti svoje lokalne zajednici u Petrovu su se juče okupili načelnici odnosno predstavnici dvadeset jedne opštine.

„Mi, predstavnici opština i gradova oštećenih izmjenama koeficijenata raspodjele prihoda od indirektnih poreza, smatramo da je odluka Vlade RS o učešću opština i gradova u prihodima od indirektnih poreza i načina raspoređivanja tih prihoda nezakonita, nehumana, diskriminatorska, strateški pogubna i politički naivna. Mi tražimo da se ova odluka odmah poništi i da se raspodjela do 2016. godine vrši po koeficijentima utvrđenim odlukom donesenom 2009. godine“. Ovakav zaključak potpisali su načelnici odnosno njihovi predstavnici iz 21 opštine RS.

„Ova odluka je katastrofalna, kako za opštinu Petrovo tako i za oko 30 opština u Republici Srskoj. Nevolja nas je natjerala da se sastanemo i da tražimo od Vlade da tu odluku poništi, jer je zbog nje doveden u pitanje opstanak značajnog broja opština, među kojima je i opština Petrovo. Nadamo se da ćemo uspjeti da urazumimo Vladu i da se ova odluka povuče“, rekao je načelnik opštine Petrovo Ozren Petković.

„Neke opštine, poput opština Petrovo, Donji Žabar, Istočni Stari Grad, oštećene su skoro za 50 osto prihoda od PDV-a, što je klasična diskriminacija, i slobodno možemo reći da se na ovaj način ide u gašenje pojedinih manjih opština u Republici Srpskoj“, istakao je Siniša Lasica, potpredsjednik Skupštine opštine Pale.

Bojo Gašanović, načelnik opštine Istočni Stari Grad, postavio je pitanje zašto je od manjih opština uzeto da bi se dalo većima.

„Da li je ovo dio nacionalne politike Vlade RS da se svo stanovništvo skoncentriše u pet gradova Republike Srpske“, pitao je Gašanović.

„Zamoljavam Vladu da koeficijente raspodjele sredstava od PDV-a vrati na pređašnje stanje, jer će u suprotnom biti stečajni upravnik ovih opština“, rekao je Drago Ćirić, načelnik opštine Srbac.

Predstavnici opština zatražili su od predsjednice Vlade RS da najkasnije do 31. jula zakaže sastanak sa načelnicima svih oštećenih opština, a ako se sporna odluka ne ukine najavili su preduzimanje svih zakonom predviđenih mjera, kako bi, kako kažu, ostvarili prava koja im pripadaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti