Zbog podizanja cijena kažnjeno oko 200 privrednih subjekata u FBiH

12.04.2020. 10:07 / Izvor: SRNA
Zbog podizanja cijena kažnjeno oko 200 privrednih subjekata u FBiH

Prekršioci, uglavnom apoteke, ali i drugi, mijenjali su cijene uprkos naredbi Vlade Federacije BiH.

 Na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona do danas je kažnjeno 197, u ukupnom iznosu većem od 300.000 KM, jer su podigli cijene osnovnih životnih namirnica, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Direktor Federalne uprave Anis Ajdinović izjavio je da su kontrole vršene otkako su uvedene mjere ublažavanja posljedica virusa korona.

Prekršioci, uglavnom apoteke, ali i drugi, mijenjali su cijene uprkos naredbi Vlade Federacije BiH.

Ajdinović je naveo da su izdavanjem prekršajnih naloga naplaćene ili će biti naplaćene kazne u ukupnom iznosu od 311.200 KM.

On je dodao da 163 privredna ispitana subjekta nisu kršila naredbu i podnijeli su teret nepodizanja cijena bez obzira i na eventualni gubitak.

Federalni sanitrani inspektori izdali su na graničnim prelazima na području Federacije BiH ukupno 24.743 rješenja o stavljanju putnika u izolaciju na period od 14 dana.

Ajdinović je rekao da je zaključeno sa jučerašnjim danom nadzorom i mjerama obuhvaćeno 2.915 lica s prebivalištem u Republici Srpskoj, te dodao da su njihovi podaci dostavljeni Inspektoratu u Banjaluci.

Isto vrijedi i za 301 lice s prebivalištem na području Brčko distrikta za koje su podaci dostavljeni brčanskom Inspektoratu.

Prema riječima Ajdinovića, danas ističu mjere izolacije za 516 lica, a do juče je za ukupno 17.031 lica istekao period obavezne izolacije od 14 dana. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti