Zbog problema sa lokalnom zajednicom Elektroprivreda duva u vjetrenjaču

14.10.2010. 16:10 / Izvor: eKapija.ba
Zbog problema sa lokalnom zajednicom Elektroprivreda duva u vjetrenjaču

Od ukupnog vodenog potencijala Elektroprivreda BiH iskorištava 39 posto, dok se 61 posto nalazi na raspolaganju.

Kroz iskorištavanje vodenog potencijala Elektroprivreda BiH često nailazi i na probleme sa lokalnom zajednicom, te neki projekti iako pokazuju finansijsku opravdanost moraju čekati ili se Elektroprivreda mora odlučiti za iskorištavanje vjetra gdje je to moguće, potvrdio je Amer Jerlagić, generalni direktor Elektroprivrede BiH na nedavno održanoj Međunarodnoj konferenciji SASE.

Dobar primjer za to je HPP Ustikolina koja je jako dobar projekat, ali zbog lošeg raspoloženja lokalne zajednice Elektroprivreda ne može ići dalje sa istraživanjima.

"Ako imate nešto kvalitetno, a sa druge strane imate prepreku u lokalnoj zajednici onda je to duvanje u vjetrenjaču zato je bolje graditi vjetroelektrane koje su nešto skuplje, ali nema toliko problema", kaže Jerlagić, naglašavajući kako je Elektoprivreda kompanija koja uvijek može odgovoriti hidro i termo potencijalom u nedostatku vjetra, jer ne može se graditi vjetroelektrana a da se pri tome nema zamjenska energija.

Elektroprivreda BiH kaže Jerlagić aplicirala je za koncesiju na Podveležju i jedina je kompanija koja je ispunjava sve uslove iz okolinske dozvole.

"Kupili smo mjerenje od `Vjetroenergetike` iz Austrije i mislimo da ćemo ovaj projekat na Podveležju započeti u predviđenom roku. Također smo postali partner za dvije turbine Europske komisije, koja finasira projekat sa milion eura, tako da bi za mjesec - dva trebali zakopati kamen temeljac za ovaj projekat. Druga faza koja se očekuje na Podveležju je vjetroelektrana od 24 megavata, ali ćemo sačekati da krenemo sa ovim projektom od 46 megavata", pojašnjava Jerlagić, ističući kako Elektroprivreda BiH ima još na šest - sedam lokacija instalisanu opremu, a mjerenja vjetra traju od devet do 18 mjeseci.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti