Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zbog zabrane rada: U bh. autoindustriji 3.000 radnika moglo bi otići na biro

21.04.2020. 14:45 / Izvor: Akta.ba

Autoindustrija u BiH nakon turizma jedna je od najpogođenijih privrednih grana na čije poslovanje je imao uticaj koronavirus, te ukoliko se nešto ne promijeni još minimalno 3.000 zaposlenih bi se moglo naći uskoro na birou, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Haris Muratović iz Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima.

On je kazao kako su više puta upućivali dopise argumentovane, osigurali prostor, edukovali zaposlene i preduzeli mjere u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije kako bi i zaposleni, a i klijenti bili sigurni i bezbrižni.

„Nakon silnih dopisa, iz nekog razloga, nadležni organi nisu reagovali na naše molbe i zahtjeve da pokrenemo naše poslovanje. Ukoliko se hitno ne omogući rad trgovcima automobilima u BiH, preko 3.000 zaposlenih bi moglo ostati bez posla“, kazao je Muratović, navodeći kako osim lagera automobila, likvidnost i novčani tok predstavljaju najveći izazov.

„Prihoda od prodaje vozila skoro pa i nema, servisi rade  znatno umanjenim kapacitetom“, zaključio je Muratović.

Inače, Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH, koje djeluje pri Privrednoj komori je uputilo dopis  Vladi FBiH, Federalnom štabu civilne zaštite i Koordinacijskom odboru za stabilizaciju privrede za omogućavanje rada i prodaje  automobila  u prodajnim salonima.

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti