Zbog zagađenja zraka u Sarajevu proglašena pripravnost

04.12.2015. 08:04 / Izvor: Akta.ba
Zbog zagađenja zraka u Sarajevu proglašena pripravnost

Zbog moguće prekomjerne zagađenosti zraka u narednim danima, u Kantonu Sarajevo je danas proglašena prva epizoda - pripravnost, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Zbog moguće prekomjerne zagađenosti zraka u narednim danima, u Kantonu Sarajevo je danas proglašena prva epizoda - pripravnost, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Prvu epizodu je proglasio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić u funkciji predsjednika Operativnog štaba Vlade Kantona Sarajevo na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor nad planom provođenja interventnih mjera u slučaju prekomjernog zagađenja. Stručno tijelo čine predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, Hidrometerološkog zavoda Federacije BiH  te stručnjaci iz oblasti zaštite zraka i predstavnik ministarstva.

Stručno tijelo je upozorilo da rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo ukazuju na prekoračenja dozvoljenih graničnih vrijednosti čvrstih čestica PM 10, koja na referentnim stanicama Otoka i Ilidža dostižu vrijednosti do 190 mikrograma po metru kubnom.

Prva epizoda podrazumijeva preporuku za smanjeno kretanje naročito tokom jutarnjih i večernjih sati za rizične kategorije stanovništva među kojima su osobe s kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama dišnog sistema, rekovalescenti, djeca predškolskog uzrasta te starije osobe i trudnice.

Upućen je apel vozačima da smanje upotrebu osobnih vozila na najmanju moguću mjeru, što se naročito odnosi na vlasnike starijih vozila koja puno više emituju štetne materije u okoliš, dok će sva vozila koja vidno emituju veće količine dima i čađi biti poslana na vanredni tehnički pregled.

Kažnjivo je svako spaljivanje otpada u kućanstvima i upućen je poziv da se u slučaju sumnje, takva nedozvoljena postupanja prijave nadležnim inspekcijama općine i Kantona na eko telefon: 033/ 660- 000 ili na telefon Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite, na broj 121.

Apel stanovnicima Kantona je da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinose zagađenju zraka, a svim pravnim osobama, vlasnicima i korisnicima kotlovnica ili ložišta je upućen poziv da preduzmu sve tehnički izvodive mjere potrebne za smanjenje emisije, uključujući čišćenje svih dimovodnih instalacija, po potrebi odgađanja svih aktivnosti koje mogu dovesti do pogoršanja kvaliteta zraka.

Potrebno je da javna komunalna preduzeća ¨Rad¨ i ¨Park¨, kao i svi ostali subjekti koji rade na čišćenju saobraćajnica i drugih javnih površina, pojačaju svakodnevne aktivnosti.

Prognoza vremena za naredna tri dana iz Hidrometerološkog zavoda FBiH ukazuje da bi moglo doći do daljnjeg povećanja zagađenja zraka zbog stabilnih vremenskih uvjeta. Ne očekuju se padavine ili jači vjetrovi.          

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti