Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

ZDK: Nema uvjeta za proglašenje prestanka stanja prirodne nesreće

18.07.2014. 09:12 / Izvor: Fena

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona procijenio je da se još uvijek nisu stekli uvjeti za donošenje odluke o proglašenju prestanka stanja prirodne nesreće, nakon majskog poplavnog talasa i pojave klizišta.

Stanje putne infrastrukture i dostignuti stepen saniranja šteta u najugroženijim općinama nije na zadovoljavajućem nivou, a veći broj ugroženih osoba je još uvijek smješten u zeničkoj kasarni.

Članovi Štaba razmatrali su nalaze geološkog tima, na osnovu kojih će biti provjerena opravdanost boravka pojedinih lica u kolektivnom centru Kasarna i mogućnost njihovog sigurnog povratka kućama.

Kantonalni štab civilne zaštite analizirao je sanaciju i izgradnju puteva, a izdata je naredba Kantonalnoj direkciji robnih rezervi da Općinskom štabu civilne zaštite Zenica stavi na raspolaganje 5.000 litara dizel goriva za potrebe daljnjeg angažovanja mehanizacije na raščišćavanju nanosa materijala u naselju Topčić-polje.

Raspravljajući o situaciji sa humanitarnom pomoći koja i dalje stiže na područje Kantona, donesena je odluka o raspodjeli 120 tona brašna i 14 tona stočnog brašna ugroženim općinama, odobrene naredbom Federalnog štaba civilne zaštite. Brašno će, nakon procjene potreba u ugroženim općinama, biti distribuirano u narednih nekoliko dana.

Krizni štab za zarazne bolesti životinja, putem Kantonalnog štaba civilne zaštite, izdao je naredbu o provođenju obaveznog cijepljenja svih goveda protiv antraksa, šuštavca, parašuštavca i tetanusa na čitavom području Zeničko-dobojskog kantona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti