Zdravi stilovi života Jadrana: Završna konferencija projekta AHVN

12.12.2013. 15:08 / Izvor: eKapija.ba
Zdravi stilovi života Jadrana: Završna konferencija projekta AHVN

U periodu od 27. do 29. novembra 2013 godine u Podgorici je održana završna konferencija AHVN projekta pod nazivom "Zdravi stilovi života Jadrana"

U periodu od 27. do 29. novembra 2013 godine u Podgorici je održana završna konferencija AHVN projekta pod nazivom "Zdravi stilovi života Jadrana". Konferencija je jedna od aktivnosti na projektu "Jadranska mreža za zdravlje i vitalnost" koji ima za cilj promociju održivog turizma u regionu, kroz poboljšanje kvaliteta turističke ponude u oblasti medicinskog turizma, alternativnog, zdravstvenog turizma, SPA i wellness turizma, kao i aktivnog načina življenja.

U uvodnom dijelu konferencije prisutnima su se obratili Nataša Kovačević, Program koordinatorka za životnu sredinu, NVO Green Home kao domaćin konferencije, Nikola Ražnatović savjetnik u Ministarstvu održivog razvoja i turizma u Crnoj Gori i Muris Čičić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, institucije koja je vodeći partner projekta AHVN.

Čičić je između ostalog rekao: "Značaj ovog projekta je prije svega u prekograničnom pristupu razvoju zdravstvenog turizma, te razvoju Jadranske regije kao turističke destinacije. Pod brendom Zdravi stilovi života Jadrana (Adriatic Healthy Lifestyles) kreirane su individualne i zajedničke inicijative, turistički paketi i ponuda koja zadovoljava standarde kvaliteta kako EU tako i šire".

Govoreći o potencijalima Sarajevske regije, u okviru projekta AHVN prepoznat je veliki potencijal za razvoj zdravstvenog turizma, a posebno tržišnih niša kao što je dentalni turizam. Na konferenciji su predstavljeni dosadašnji postignuti rezultati u okviru projekta među kojima se izdvaja izrada studije potencijala zdravstvenog turizma sa fokusom na područja: Piran (Slovenija), Koper (Slovenija), Buzet (Hrvatska), Sarajevska regija (Bosna i Hercegovina) i Crna Gora, zatim izrada strategije razvoja turizma za svako područje koje su integrirane u zajedničku AHVN marketing strategiju i akcioni plan, te razvijeni standardi i kriteriji za članove Mreže.

Predstavljen je i web portal na kojem će biti dostupne ponude svih članova mreže s ciljem  njihove dodatne promocije. Također, na konferenciji je razgovarano i o načinima uspostavljanja održivog sistema funkcionisanja AHVN mreže nakon završetka projekta. Trodnevnoj konferenciji, osim partnera koji implementiraju projekat,  prisustvovali su i članovi regionalne mreže ponuđača usluga i proizvoda u oblasti održivog turizma.

Adriatic Health Vitality Network jedini je projekt u okviru CBC Adriatic IPA programa 2007-2013, gdje je partner iz BiH vodeći (lead) partner konzorcija. Ostali partneri su Grad Buzet iz Hrvatske, Hotel Tartini (Oljka doo) iz Pirana iz Slovenije, Udruga Zdrav poduzetnik iz Kopra iz Slovenije, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA iz BiH i  Udruga Green Home iz Podgorice iz Crna Gora. Ukupna vrijednost projekta je 1.101.476,05 eura. Implementacija projekta je počela 1.3.2011. i trajati će do 28.2.2014. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti