Zeleni otoci u TK: Eko život pokreće projekat vrijedan blizu 50.000 KM

03.07.2014. 08:27 / Izvor: eKapija.ba

Značaj ovog projekta prepoznalo je i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK, koje je, nakon raspisivanja javnog poziva za dodjelu sradstava za sufinansiranje projekata iz oblasti zaštite okolice, za ovaj projekat izdvojilo 23.437,50 KM.

Imajući u vidu značaj očuvanja prirodnih resursa i okoliša, te prepoznavajući problematiku prikupljanja i upravljanja otpadom kao jednog od ključnih aspekata u tom pogledu, "EKO ŽIVOT" d.o.o. za postupanje sa ambalažnim otpadom Tuzla, u suradnji sa lokalnim zajednicama i nadležnim javnim komunalnim preduzećima u općinama Tuzlanskog kantona, nastoji da obezbijedi uvjete za odvojeno sakupljanje otpada u cilju njegovog recikliranja, odnosno ekonomskog vrednovanja.

S tim u vezi razvijen je projekat uspostavljanja odvojenog sakupljanja ambalažnog otpada na području općina TK - "Zeleni otoci u Tuzlanskom kantonu". Značaj ovog projekta prepoznalo je i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK, koje je, nakon raspisivanja javnog poziva za dodjelu sradstava za sufinansiranje projekata iz oblasti zaštite okolice, za ovaj projekat izdvojilo 23.437,50 KM.

Realizacija projekta „Zeleni otoci u Tuzlanskom kantonu“ trajat će 90 dana, odvijat će se u dvije faze, a ukupni troškovi predviđaju se na 46.875,00 KM.  

"Ovaj projekat obuhvatit će postavljanje zelenih otoka na odabranim lokacijama u urbanom području općina Tuzlanskog kantona, kao i edukaciju korisnika i medijsku promociju u cilju podizanja i jačanja svijesti o selektivnom sakupljanju otpada i uspostavi integralnog sistema upravljanja otpadom", pojašnjava direktorica 'EKO ŽIVOTA' Lidija Tomić.

Ona također dodaje i da se ovakvim i sličnim projektima u Bosni i Hercegovini nastoji promijeniti pogrešan stav ljudi koji misle da je pitanje otpada problem koji će riješiti neko drugi, a da je na njima samo obaveza da ga uklone iz vlastitog dvorišta.

"Želimo razviti svijest kod svakog pojedinca da je upravo on nezamjenjivi i nezaobilazni faktor u očuvanju kvaliteta okoliša, a time i svog zdravlja. U tom cilju, u okviru ovog projekta, planirana je i kontinuirana prezentacija podataka o sakupljanim količinama ambalažnog otpada na internet stranici 'Eko života', sa mogućnošću predstavljanja podataka i na internet stranici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK", kaže Lidija Tomić.

Ispravno postupanje sa otpadom je jedan od prioriteta u cilju zaštite i očuvanja okoliša u općinama Tuzlanskog kantona kao i cijele BiH.

Cilj ovog projekta je u potpunoj saglasnosti sa Federalnim planom upravljanjanja otpadom koji podrazumijeva  dva cilja: strateški - smanjenje količina otpada za finalno odlaganje/zbrinjavanje uz efikasnije korištenje resursa, i operativni cilj - uspostavu sistema odvojenog prikupljanja komunalnog otpada u svim općinama Federacije BiH. 

Nosilac realizacije projekta – društvo “EKO ŽIVOT“ d.o.o. Tuzla će finansirati 50% od ukupnih troškova realizacije cjelokupnog projekta, tačnije 23.437,50 KM.

U projektu 'Zeleni otoci u Tuzlanskom kantonu', pored društva “EKO ŽIVOT“, kroz razne aktivnosti učestvovat će i lokalna zajednica, općinske službe nadležne za komunalne poslove i nadležna komunalna preduzeća.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti