Zeljković o propalim vakcinama: Ovakva situacija se ne smije ponoviti

15.04.2021. 13:37 / Izvor: N1
Zeljković o propalim vakcinama: Ovakva situacija se ne smije ponoviti

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kazao je za N1 kako nije moguće predvidjeti svaki scenario poput tog da će zbog nestanka struje propasti 1.300 vakcina Sputnik V u Prijedoru.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković kazao je za N1 kako nije moguće predvidjeti svaki scenario poput tog da će zbog nestanka struje propasti 1.300 vakcina Sputnik V u Prijedoru. Poručio je kako građani koji trebaju biti revakcinisani, ne trebaju brinuti i da će dobiti svoju vakcinu.

"Prema izvještaju kolega iz Doma zdravlja Prijedor, došlo je do nestanka električne energije, a agregat koji je podržavao taj zamrzivač nije mogao isporučiti potrebnu količinu energije. U skladu sa zahtjevima hladnog režima i struke, te vakcine neće biti korištene za revakcinaciju. Kolege iz instituta su otišle tamo da vide koji koraci se trebaju poduzeti kako bi se što prije izvršila revakcinacija", rekao je Zeljković.

Naglasio je kako nije moguće predvidjeti svaki mogući scenario. Institut je, podsjetio je, obavio potrebnu edukaciju o hladnom lancu i čuvanju vakcina. Apelovao je na kolege da poduzmu preventivne radnje kako se ne bi ovakva situacija ponovila.

"Nama je žao kada propadne bilo koja količina vakcina. To predstavlja otežavajući faktor u trenutnoj situaciji i svjesni smo da su ovakvi scenariji mogući. Sada trebao organizovati što prije revakcinaciju osoba i osigurati kontinuitet imuniteta. Tokom ove sedmice organizovat ćemo na koji način da dopremimo nove doze vakcina", rekao je Zeljković.

Na konstataciju da vakcine nisu čuvane u hladnjaku koji je donirao Institut za javno zdravstvo RS, kazao je da bi isti scenario bio i da su vakcine bile u njemu.

"Nebitno u kojem zamrzivaču je čuvano, bitno je da podržava temperaturni režim. Isto bi se desilo da su čuvali vakcine u tom zamrzivaču koji su dobili od Instituta. Bitno je spriječiti da se ovakva situacija ponovi bilo gdje u RS. U narednom periodu obavijestit ćemo dodatno sve domove zdravlja, a ovo nažalost bude primjer za sve. Ovakva situacija se ne smije ponoviti", naglasio je.

Pozvao na strpljenje

Govoreći o odgovornosti, kazao je da to trebaju utvrditi nadležni.

"Pozivam sve na strpljenje, da ne izlaze s preduhitrenim mišljenjima i osudama. Trebamo biti svjesni da je situacija u cijelom svijetu teška. Želimo što brže i na što sigurniji način vakcinisati naše građane. Ne trebamo izgubiti najvažniju nit, a to je da će građani koji su trebali biti revakcinisani dobiti svoju vakcinu", kazao je.

Istakao je kako je zadovoljan dosadašnjim procesom vakcinacije i izrazio želju da ona bude još masovnija. Do sada je potpuno vakcinisano oko 10.000 ljudi. Ipak, to ne ovisi samo od njih već i od količina vakcina i zainteresovanosti građana.

"Najpozitivniji primjeri su građani koji su se vakcinisali. Apleujemo na sve one koji imaju određene sumnje u vezi vakcina da se obrate zvaničnim institucijama RS", poručio je Zeljković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti