Zemaljski muzej odbio saradnju s Gradom Sarajevom: Nemoralno i degutantno

12.02.2020. 10:05 / Izvor: Akta.ba
Zemaljski muzej odbio saradnju s Gradom Sarajevom: Nemoralno i degutantno

Zemaljski muzej je odbio saradnju s Gradom Sarajevom u sklopu projekta Buđenje grada 2020.

Zemaljski muzej je odbio saradnju s Gradom Sarajevom u sklopu projekta Buđenje grada 2020.

Odgovor v. d. direktora ove institucije Mirsada Sijarića je objavljen u utorak, 11. februara, na Facebook i Twitter stranici Muzeja.

Navedeno je da je ponuđeno da Zemaljski muzej, Historijski muzej i Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi budu dio projekta Buđenje grada 2020.

Sijarić je u odgovoru istakao:

"S velikim žaljenjem moram da negativno odgovorim na Vaš, vjerujem dobronamjerni upit. Mišljenja sam da je vrlo neukusno i nemoralno, a prvenstveno licemjerno da se Grad Sarajevo obraća Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine pismom u kome se navodi da je pomenuti muzej 'jedna od najvažnijih institucija u našoj zemlji."

Prema njegovim riječima, vrlo je iznenađen da Sarajevo Muzej smatra "lokacijom od kulturnog značaja" dodavši:

"Iz višegodišnjeg iskustva brojnih i uzaludnih pokušaja saradnje s imenovanim gradom zaključio sam da se mi ne nalazimo na prostoru grada Sarajeva, pa da je, posljedično navedenome, naša saradnja moguća, možda, putem nekog programa međuentitetske ili prekogranične saradnje, odnosno projekta koje finansira Evropska unija ili možda UNESCO."

 

Poziv da Zemaljski muzej učestvuje u manifestaciji Buđenje grada 2020 kroz korištenje fasade Muzeja za 3D mapiranje je Sijarić nazvao "isuviše degutantnim, čak i za komentar ironičnog sadržaja".

Kako je naglasio, siguran je da će prilikom nekih od budućih mapiranja na karti feuda kojim vlada Gradska uprava ukazati i objekat od 20.000 metara kvadratnih preko puta žutog hotela i u blizini Filozofskog fakulteta.

"Nažalost, trenutno sam vrlo zauzet pokušajima da vladama nama bližih zemalja nego što je Bosna i Hercegovina (da navedem samo neke: USA, F, S, CH, IRL...) objasnim zbog čega je neophodno da nastave finansirati obnovu infrastrukture i muzeološke projekte Zemaljskog muzeja, te nemam vremena elaborirati svoje gore skicirane stavove. Upućujem Vas umjesto toga na jedan kratki tekst u kojem je iznesen dio problema. Vama lično želim dobro zdravlje i svako dobro, a Gradu Sarajevu čestitam 6. april", zaključio je direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić.

Nenad Veličković je članku Muzej u gradiću Skakajevo za Deutsche Welle, između ostalog, naveo, da Grad Sarajevo u mandatu gradonačelnika Abdulaha Skake nije finansirao rad Zemaljskog muzeja, iako se na to obavezao ugovorom iz 2015.

Za razliku od Sarajeva, npr. grad Tuzla jeste. I to svake godine po 70.000,00 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti