Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zemlje Zapadnog Balkana sve atraktivnija destinacija za digitalne nomade

11.10.2021. 13:13 / Izvor: Akta.ba

Više od 160 pojedinaca okupilo se u Budvi od ponedjeljka, 4.10. do srijede, 6.10.2021. godine kako bi prisustvovalo Cross Border Coworking Conference na kojoj je 25 govornika iz 11 različitih zemalja svijeta spremno dijelilo svoja znanja i iskustva o iznimno aktualnim temama u regiji – digitalnim nomadima i coworking sceni. Dinamičnoj i interaktivnoj konferenciji prisustvovali su coworking menadžeri i coworkeri iz regije, digitalni nomadi, freelanceri, poduzetnici, predstavnici organizacija koje pružaju podršku razvoju poslovnog okruženja te predstavnici javnih institucija i donositelji odluka s jednim zajedničkim ciljem – donijeti zaključke i preporuke potrebne za predstavljanje zemalja regije kao odredišta privlačnih digitalnim nomadima.

Na konferenciji je jasno istaknut potencijal prilagođavanja dosadašnjeg načina rada suvremenim trendovima s naglaskom na digitalni nomadizam kao stil života. Interaktivne panel diskusije iznjedrile su prednosti zemalja regije za digitalne nomade – prihvatljivost troškova života, sigurnost, klimatske uvjete, prirodu i toplinu ljudi. Istaknuto je da se zemlje regije ne trebaju fokusirati na privlačenje prosječnog digitalnog nomada nego na kreiranje mogućnosti za sve, ali da u ovom procesu jedni na druge ne trebaju gledati kao na konkurenciju, nego kao na suradnike i partnere. Neosporavajući važnost reguliranja boravka digitalnih nomada u državi, dodatno se razgovaralo i o činjenici da digitalnim nomadima viza nije presudna prilikom izbora destinacije te da se i na druge načine može poželjeti dobrodošlica ovoj ciljnoj skupini.

Predstavljeni su i paketi usluga za digitalne nomade koje će uskoro ponuditi mreža Code Hub-ova, coworking prostora u Mostaru, Nikšiću, Tuzli i Zadru, a kroz primjer Dubrovnika istaknuta je važnost suradnje turističke zajednice, lokalne vlasti te pojedinaca i organizacija koji ovoj ciljnoj skupini mogu ponuditi kvalitetan sadržaj prilikom boravka na određenoj lokaciji. O digitalnim nomadima i radu na daljinu razgovaralo se i iz perspektive digitalnih nomada koji su istaknuli prednosti ovog stila života, ali i pozitivne dojmove o zemljama regije. Rad na daljinu je definiran i kao alat za poboljšanje efikasnosti poduzeća, kvalitetniju organizaciju timova i zdraviji stil života.

To su potvrdili i predstavnici regionalnih medija kada su govorili na koji su način svoj rad prilagodili na novunastalu situaciju koja je zahtjevala rad na daljinu. Konferencija je bila prilika i za razgovor o coworking sceni u zemljama Zapadnog Balkana kroz predstavljanje rezultata istraživanja, razgovore s predstavnicima coworking prostora te osvrt na stanje prije i poslije globalne pandemije. Kroz program konferencije i razgovore s govornicima provlačila se i važnost izgradnje zajednice te stvaranja uvjeta za suradnju i networking čemu je i ova konferencija neupitno dala značajan doprinos.

Cross Border Coworking Conference su organizirali Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i INTERA Tehnološki Park kroz projekt 2CODE sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti