Žena koja je promijenila pravila, pokrenula biznis u Jemenu

05.11.2020. 13:19 / Izvor: N1
Žena koja je promijenila pravila, pokrenula biznis u Jemenu

Kada je shvatila da u Maribu, gradu u Jemenu, ne postoji mjesto za odmor kojeg bi posjećivale samo žene, Um Feras je odlučila da će to promijeniti.

Kada je shvatila da u Maribu, gradu u Jemenu, ne postoji mjesto za odmor kojeg bi posjećivale samo žene, Um Feras je odlučila da će to promijeniti. Otvorila je kafić i oživjela nadu za promjenom stava prema biznisima koje vode upravo žene.

"Nisu postojala mjesta za žene gdje bi se mogle sastajati u ugodnoj atmosferi, nije bilo mjesta koje je pripadalo ženskoj zajednici: gdje bi cijeli tim od administracije do najmlađeg uposlenika činile žene," kazala je Feras, koja je prošlog aprila otvorila 'Morning Icon' cafe, u centru grada.

Tradicionalni, konzervativni stavovi koje mnogi među lokalnim stanovništvom ispoljavaju prema ženama koje rade van svojih kuća znači da je projekt koji je Feras razvila za mnoge nov i čudan, piše Reuters.

"Riječ "cafe" se može vezati za negativne ideje i uvjerenja... Svaka nova ideja će uvijek imati one koji je podržavaju i one koji se protive," kazala je, dodajući kako želi biti primjer da žene mogu uspješno voditi kompanije. 

Studentica medicine, Wadad, jedna je od gostiju cafea, kaže kako ju je privuklo to što ovo mjesto ima otvorenu internet mrežu.

Dopada joj se i to što je mjesto namjenjeno isključivo ženama, jer je Marib grad gdje je internet konekcija generalno loša i gdje je ograničen prostor za studentice.

Voditi kompaniju nije lako u zemlji prepunoj sukoba, bolesti i sve teže ekonomske krize. Feras uvozi skoro svu kafu i pića koja su u ponudi u njenom cafeu. Održavanje kvaliteta usred perioda rastućih cijena i fluktuirajuće valute je pravi izazov, kazala je. Ali teži ka tome da ponudi proširen prostor za žene i djecu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti