Zenica: Brza administracija, veća mogućnost realizacije investicija

26.10.2009. 15:19 / Izvor: eKapija.ba
Zenica: Brza administracija, veća mogućnost realizacije investicija

Prigodom otvorenja Messerove fabrike za razlaganje zraka u Zenici vrijedne 20 miliona eura, inače prve ovoga tipa u Bosni i Hercegovini, sa vodećim ljudima ove kompanije te sa načelnikom Općine Zenica imali smo priliku razgovarati o zeničkoj i bosanskohercegovačkoj regiji kao pogodnom i za investitore interesantnom tlu.

Nestabilna politička situacija u zemlji, globalna ekonomska i finansijska kriza i logika neophodne štednje u preduzećima faktori su koji su mnoge investitore potakli na razmišljanje, a isto tako, mnogi su iz istih razloga odustali od investiranja. Međutim, sve ovo nije spriječilo Messer, kompaniju koja je u BiH prisutna od 1997. godine, da još jednom ujedini svoju modernu tehnologiju i infrastrukturu sa domaćom pameti i ljudskim resursima.

(Husejin Smajlović, načelnik Općine Zenica)

Načelnik Općine Zenica, Husejin Smajlović, kaže da loša politička situacija u zemlji i priča koja se šalje sa `vrha` njima umnogome otežava posao ali da investitori koji ipak odluče doći u Zenicu često budu iznenađeni realnim stanjem.

"Nas raduje da je Zenica prepoznata od strane ozbiljnih investitora i da mnogi ozbiljni investitori svoje ideje pokušavaju realizirati u Zenici. Također mi je zadovoljstvo što imamo vrlo brzu i efikasnu administraciju i u roku od pola sata svakom investitoru možemo reći pod kakvim uvjetima, uz koje procedure i u kojim rokovima može realizirati svoje investicije", kazao je Smajlović za portal eKapija.ba.

Svako otvaranje novih radnih mjesta je veoma značajano ali, kako ističe, za njega ovo nije samo fabrika, već nešto puno više.

"Ovo je dio jedne velike grupacije i rijetki gradovi u Evropi se mogu pohvaliti činjenicom da je imaju. Ovo je prva fabrika ove vrste u BiH i ona je izvozno orijentirana. Ono što je u sportu atletika, to je ova fabrika u smislu industrijskog razvoja. Također me raduje činjenica da je ovo nastavak promjene načina privređivanja u Zenici, odnosno prelazak sa velikih sistema na male. Ovo je nastavak onoga što smo započeli sa dovođenjem CIMOS-a, RM-LH-a, Inkubacionog centra savremenih tehnologija i drugih proizvodnih kapaciteta u Zenici. Nadam se da će ovo dovesti nove investitore i da će se oni koji se još uvijek omišljaju da li da investiraju ovdje, ipak odlučiti na taj korak", poručio je Smajlović.

Za kompaniju Messer tržište Bosne i Hercegovine je izuzetno značajno zbog očevidnih predispozicija koje Bosna i Hercegovina ima u pogledu razvoja industrijskih kapaciteta. Ovdje nemaju samo mogućnost da učestvuju u porastu tržišta nego također da izvoze i u susjedne zemlje.

Ernst Bode, generalni direktor Messer Tehnogasa AD Beograd kaže da se politika investiranja pokazala ispravnom, pogotovo u Zenici, gradu koji im bezuvjetno pruža podršku.

"Mi razmišljamo dugoročno i naše poslovanje je jako dugoročno, jako intenzivno po pitanju kapitala i generalno, mi imamo jednu tradiciju da razmišljamo pozitivno i da budemo optimisti. Zato vjerujemo u investicije u BiH, jednako kao i u investicije u Srbiji i Hrvatskoj. Vjerujemo da će to biti jako uspješno, da će nas to usrećiti, i da će dati doprinos daljem razvoju ove zemlje. Dodatan efekat ove investicije je to što više ne izvozimo samo čelik i željezo preko Mittala, već je Bosna i Hercegovina od jednog neto uvoznika gasa postala neto izvoznik", kazao je Bode za eKapija.ba te poručio da će i dalje nastaviti strategiju investiranja u proširenje naših proizvodnih kapaciteta, kako bi svoje klijente snabdijevali sigurno i nezavisno.

(Ernst Bode, direktor Messer Tehnogas AD Beograd)

U skladu sa tom strategijom, Messer je ove godine plasirao oko 200 miliona eura, što je otprilike četvrtina ukupnog prometa, u izgradnju novih postrojenja u Evropi i Aziji, a jedna desetina takvog ulaganja stigla je ovdje u Bosnu i Hercegovinu.

Tekst i foto: A. Delić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti