Vijesti

Zenica: Njemačka Grupacija Messer otvorila novu fabriku za razlaganje zraka - U pogonu vrijednom 20 mil. EUR zaposleno 25 mladih ljudi

24.10.2009. 15:29 / Izvor: eKapija.ba

U krugu nekadašnje Željezare u Zenici, predsjednik Grupacije Messer, Stefan Messer, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo, 23. oktobra 2009. godine su zvanično pustili u rad novosagrađeno postrojenje za razlaganje zraka.

Novo postrojenje za razlaganje zraka u Zenici je prva takva fabrika u Bosni i Hercegovini. Njena izgradnja je koštala 20 miliona eura, a izgrađena je po najsavremenijim metodama koje se trenutno primjenjuju u svijetu. Glavna djelatnost postrojenja jeste snabdijevanje ArcelorMittala kisikom i argonom, koje oni koriste u procesu proizvodnje čelika.

U novoj fabrici je zaposleno 25 ljudi, starosne dobi do 25 godina. Većini je ovaj posao prvo zaposlenje nakon završetka studija, čime Messer želi dati šansu mladim ljudima da uče i usavršavaju se radeći sa iskusnijim kolegama.

Generalni direktor Messer BH gasa, Valentin Ilievski je kazao da otvorenje novog postrojenja za razlaganje zraka u Zenici predstavlja značajan događaj za cijelu grupaciju MESSER koja uspješno posluje širom svijeta.

(Valentin Ilievski, direktor MESSER BH Gas)

"Ovo nije naša prva investicija u Bosni i Hercegovini. Mi na ovom tržištu poslujemo već 12 godina. Izgradnjom ovog postrojenja želimo nastaviti uspješno vođenje društva koristeći bosanskohercegovačka iskustva i mogućnosti, ali i potporu resursa grupacije Messer. Na taj način su objedinjeni inovativni potencijal, know-how i višestruke mogućnosti međunarodnog poduzeća sa zahtjevima i posebnostima domaćeg tržišta", istakao je Ilievski te dodao da je vizija kompanije da održe trend progresivne kompanije koja će konkurirati na tržištu Bosne i Hercegovine, Balkana, Evropske unije i šire.

U svom obraćanju pristunima, načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović je izrazio zadovoljstvo prepoznavanjem lokacije za izgradnju fabrike u Zenici od strane investitora.

"Nema sumnje da je Messer dobro procijenio svoju odluku i da se nije olako upustio u investiciju od 20 miliona eura. Godinama smo stvarali ambijent u kome ćemo investitorima pružiti garanciju da je ovo pravo mjesto za njihovo investiranje i nadam se da je ovo jedan u nizu projekata kojim mijenjamo proizvodnju i način rada u Zenici.

Također se nadam da je ovo jedna etapa u nastavku drugih aktivnosti koje će, nadam se, vrlo brzo rezultirati početkom izgradnje i termoelektrane na gas u Zenici. Ovo će biti jedan dodatni stimulans za one koji su razmišljali da li će i gdje će investirati i da će ovo biti ambijent koji će privući mnoge investicije u Zenici", istakao je načelnik Smajlović.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo izjavio je kako je kompanijama u BiH izuzetno potrebna proizvodnja tehničkih gasova na tlu BiH.

"Nema niti jedne investicije i rada, u oblastima koje pokriva ovo ministarstvo, bez prisustva tehničkih gasova, uključujući i projektovanje i modernizaciju bh. rudnika. Samo upornošću možemo prevazići blokade investicijskih djelatnosti, bez kojih nema razvoja", rekao je ministar Hećo.

U narednom periodu se planira završetak kompletne investicije, stabiliziranje procesa proizvodnje, održavanje izuzetno dobrog kvaliteta proizvoda, uz neprestanu kontrolu kvaliteta najsavremenijim uređajima. Ciljevi su između ostalog da se standard radnika podigne na što viši nivo, te omoguće bezbjedni uvjeti rada uz stalnu edukaciju uposlenika.

U posljednje četiri godine Messer je izgradio desetak ovakvih fabrika – skoro identičnih, u kojima su primijenjena najnovija naučno-tehnička saznanja, proces proizvodnje je potpuno automatizovan i vrši se pomoću računara. Tehnologija koja se koristi je u potpunosti u skladu sa zaštitom životne sredine, nema nikakvih zagađenja niti štetnih uticaja na okolinu. Osnovna sirovina je zrak, a proizvodi su sastavni dijelovi zraka: kisik, argon, azot.

Značaj ovog Messerovog ulaganja za državu BiH je višestruk: investicija vrijedna oko 20 miliona eura, potom se ostvaruje značajan priliv deviznih sredstava pošto se dio proizvodnje izvozi, a saradnja sa matičnom kućom, Messer Group, rezultira razmjenom novih tehnologija i dostignuća baziranih na proizvodnji i primjenama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti