Vijesti

Zenica: Prezentirano informatičko rješenje uvezivanja stanica tehničkih pregleda u jedinstveni sistem

19.03.2008. 11:40 / Izvor: Fena

Institut za privredni inženjering d.o.o. Zenica jučer je u hotelu «Zenica» organizirao prezentaciju informatičkog rješenja uvezivanja stanica tehničkih pregleda u jedinstven sistem i publikovane stručne literature koju čine Stručni vodič za voditelje stanica tehničkih pregleda i Stručni vodič za kontrolore stanica tehničkih pregleda.

Vlada FBiH i Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH na Institut za privredni inžinjering prenijeli su ovlasti stručnog nadzora rada stanica tehničkih pregleda u FBiH. U ovom projektu učestvuju još i Stručna organizacija «Centar za vozila» iz Širokog Brijega i «Saobraćaj i komunikacije» d.o.o. Sarajevo.

«Činjenica da u FBiH imaju 152 stanice tehničkih pregleda, uočena nelojalna konkurencija i pojava fiktivnih tehničkih pregleda, ponukali su nas da poduzmemo odlučne korake, da bismo uveli više reda u ovu oblast. Zato smo veliki dio javnih ovlaštenja koje ima ovo ministarstvo putem tendera prenijeli na odabranu stručnu instituciju Insitut za privredni inžinjering iz Zenice koji je u prošle godine kvalitetno obavio veliki dio posla. Ovaj projekt za nas je jedan od prioriteta», izjavio je Nail Šećkanović, federalni ministar prometa i komunikacija.

Direktor Instituta za privredni inžinjering d.o.o. Zenica Fuad Klisura rekao je da je cilj projekta informatičkog uvezivanja stanica tehničkog pregleda, bolja ispravnost vozila, a samim tim i poboljšanje sigurnosti saobraćaja u BiH.

Skupu su prisustvovali predstavnici državnih, entitetskih i kantonalnih vlasti i veliki broj predstavnika resornih službi, stanica tehničkih pregleda, osiguravajućih kuća i drugih zainteresovanih strana iz cijele BiH. Predstavljen je i prvi broj stručnog biltena o temi «Statistička analiza podataka o obavljenim tehničkim pregledima u FBiH u 2007. godini».

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti