Zenica se u ponedjeljak oprašta od rudara

07.09.2014. 22:29 / Izvor: Nezavisne novine
Zenica se u ponedjeljak oprašta od rudara

Federalna rudarska inspekcija donijet će odluku šta ćemo dalje raditi s ovim dijelom jame Raspotočje. To je produktivni dio jame i kako sada stvari stoje, bit ćemo prinuđeni raditi u drugom dijelu jame, kaže direktor Čivić.

Četvorica od pet stradalih zeničkih rudara bit će sahranjena u ponedjeljak poslijepodne, nakon što za njih u 14 časova u centru grada u parku Kamberovića polje bude klanjana dženaza.

Tijela Mehemeda Dizdarevića (33), Mehmedalije Halilovića (29), Fahira Halaća (32) i Hajrudina Bradarca (41) pronađena su i iz jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja izvučena u subotu poslijepodne, odnosno naveče.

Peti poginuli rudar Fejzo Isaković (52) do ovog trenutka nije izvučen ispod obrušene zemlje, iako su članovi Čete za spasavanje oko podneva locirali mjesto na kojem bi on trebalo da se nalazi.

"Pojavili su se problemi. Nismo više sigurni kada će biti izvučeno tijelo petog stradalog rudara. Naše su ekipe veoma blizu, osjete neugodan miris, ali naišli smo i na metan i na velike gromade. Ne znamo kad ćemo uspjeti otkloniti, nezahvalno je prognozirati", rekao je Esad Čivić, direktor RMU Zenica.

Prema mišljenju glavnog federalnog inspektora Nurage Duranovića, tijelo 52-godišnjeg rudara, iza kojeg su ostali tri kćerke i dva sina, danas oko 15 časova nalazilo se oko šest metara daleko od spasilaca.

"Stanje u jami je veoma teško s obzirom na to da je sve obrušeno. Ne znamo na kakve prepreke možemo naići, od željeznih predmeta do samog materijala koji se obrušio, i može se desiti da ćemo tijelo izvući na površinu za sat vremena ili za tri ili pet sati", potvrdio je Duranović.

Kako saznajemo, ukoliko do jutarnjih časova stradali Isaković bude izvađen, on će takođe biti sahranjen u ponedjeljak. Članovi Čete za spasavanje u subotu su se s izolacionim spasilačkim aparatima na leđima uspjeli provući kroz 60 centimetara uski prolaz, kako bi beživotna tijela svojih radnih kolega iznijeli u rudarsku prostoriju, gdje je normalno strujanje zraka, odakle su ih iznijeli na površinu zemlje.

Ni to se sve nije odvijalo bez problema, jer se oko 20 sati obrušila veća količina zemlje upravo kod jamske prostorije, zbog čega se ponovo mora čistiti hodnik kroz koji su izvučena tijela.

U drugoj smjeni, koja je bila na dubini od 650 do 800 metara u trenutku kada se u četvrtak u 16.30 nakon zemljotresa desio gorski udar, bilo je ukupno 56 rudara. Među 22 radnika RMU Zenica, kojima se dijelovi jamskih prostorija nisu obrušili i koji su se uspjeli evakuisati nedugo nakon nesreće, bili su Muris Tutnjić i Muhamed Hečimović, koji su s lakšim povredama prevezeni u bolnicu. Pod zemljom su zarobljena ostala 34 rudara od kojih je njih 29 nakon 20-časovne borbe spasilaca sa jedne i samih zarobljenih rudara sa druge strane, uspješno izvučeno na sigurno.

"Federalna rudarska inspekcija donijet će odluku šta ćemo dalje raditi s ovim dijelom jame Raspotočje. To je produktivni dio jame i kako sada stvari stoje, bit ćemo prinuđeni raditi u drugom dijelu jame", kaže direktor Čivić.

Pogon Raspotočje od početka ove godine zadesila su najmanje tri jača gorska udara. Tom prilikom pet rudara je smrtno stradalo, tri su teže, a 41 lakše povrijeđen.

Dan žalosti

U Federaciji BiH ponedjeljak će biti dan žalosti zbog pogibije pet rudara u jami Raspotočje Zeničkog rudnika uglja.

Na području opštine Zenica dvodnevna žalost je na snazi od danas.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti