Zenička kompanija proizvela uređaj za obradu dijelova za Ferrarija i Maseratija

23.10.2019. 08:21 / Izvor: Akta.ba
Zenička kompanija proizvela uređaj za obradu dijelova za Ferrarija i Maseratija

Uređaj je pušten u pogon prije tri mjeseca i do sada radi bez zastoja.

Preduzeće Thermal Process Solutions d.o.o. Zenica (TPS) je projektovalo i izradilo uređaj za proizvodnju reduktivnih atmosfera za potrebe hemijsko termičke obrade u preduzeću Unior Zreče, Repubika Slovenija, piše zenicablog.com

Uređaj je pušten u pogon prije tri mjeseca i do sada radi bez zastoja. Slovenački kupac je javno izrazio svoje zadovoljstvo što je poslije dugog vremena sa novim endogeneratorom i kontrolom c potencijala u peći počeo da radi usluge termičke obrade.

Bila bi ovo tek jedna kratka agencijska vijest o uspješnom plasmanu domaće pameti i znanja, projekata i proizvodnje u inostranstvu, kada ne bi bilo informacije šta se ustvari obrađuje tim uređajima.

Naime, slovenačka kompanija proizvodi dijelove za luksuzne za Ferrarije i Maseratije, a zeničko preduzeće TPS je jedino na prostorima bivše Jugoslavije koje proizvodi ove uređaje, koje su isporučili na više adresa u Evropi i regionu.

"Timu stručnjaka sa kojima radim trebalo je mnogo vremena i novca za istraživanje kako bi se osvojila proizvodnja endogeneratora u BiH. Postigli smo rezultate koji su već isprobani u ekstremnim uvjetima i situacijama, od dalekog istoka Rusije, do vrlo zahtjevne i komplikovane proizvodnje dvaju svjetskih automobilskih brendova", ističe prof.dr. Jusuf Duraković, vlasnik preduzeća TPS.

Duraković je inače profesor na Univerzitetu u Zenici, a njegov recept spajanja teorije na univerzitetu (UNZE, Univerzitet u Zenici) i prakse projektovanju i proizvodnji mašina koje rješavaju neke aktuelne proizvodne procese u industriji, mogao bi biti dobar primjer modernog obrazovanja na mnogim univerzitetima.

Obzirom da je Durakovićeva naučna oblast na UNZE direktno povezano sa djelatnošću njegovog preduzeća, njegovi studenti imaju priliku da dobiju saznanja o najnovijim tehnologijama iz ove oblasti, koje se primjenjuju u reaqlnom vremenu u vrhunskim kompanijama i brendovima u svijetu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti