Zenički rudari sinoć napustili jame, ali proizvodnja i dalje u prekidu

01.07.2020. 07:53 / Izvor: Fena
Zenički rudari sinoć napustili jame, ali proizvodnja i dalje u prekidu

Rudari druge smjene ZD RMU Zenica sinoć su oko 23 sata ipak napustili jamska okna.

Rudari druge smjene ZD RMU Zenica sinoć su oko 23 sata ipak napustili jamska okna, ali se zbog blokade računa preduzeća i nedostatka jamskih radnika i dalje ne odvija proizvodnja u pogonima "Stara jama“ i "Raspotočje“ - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Nijaz Vardo.

To su dva preostala proizvodna pogona u zeničkom rudniku u kojem, kako je jučer izjavio Vardo, zbog isteka ugovora o radu za 73 jamska radnika te blokade računa zbog duga za PDV u iznosu od oko 906.000 KM, nemaju više "ni s kim, a ni s čim raditi“.

"Sinoć smo nekako ljude ubijedili da izađu iz jame, gdje su im se namjeravali priključiti i rudari treće smjene, ali i po zakonu nismo smjeli pustiti još jednu brigadu u jamu. Međutim, kazali su da će još danas sačekati da se riješi situacija, a onda će se, nakon prozivke, rudari druge brigade zatvoriti u jamu i više neće slušati nikoga niti će izlaziti iz jame", upozorio je Vardo.

On ističe da su trenutno u jamama samo radnici koji su neophodni za održavanje. Pitanje radnika kojima su istekli ugovori o radu, kaže Vardo, za Sindikat je u ovom trenutku puno važnije pitanje.

"Neka Uprava i JP Elektroprivreda BiH rješavaju pitanje blokade računa, ali nama je najvažnije da se zadrže radnici koji su u neposrednoj proizvodnji. Nemoguće je organizirati proizvodnju bez toliko ljudi. Nadamo se da će se tokom dana iznaći rješenje ili će se druga brigada, kako su najavili, zatvoriti u jamu i neće je napuštati", kaže Vardo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti