Žensko poduzetništvo jedan od značajnijih pokretača ekonomije

30.06.2017. 10:32 / Izvor: Akta.ba
Žensko poduzetništvo jedan od značajnijih pokretača ekonomije

Kako su navele poduzetnice na sastanku niko neće poboljšati stanje na tržištu u korist žena poduzetnica.

Sanela Dropulić hrvatska poduzetnica i voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra iz Zagreba, te vlasnica i direktorica firme Expert Product d.o.o. Zaprešić posjetila je Sarajevo. U okviru posjete glavnom gradu Bosne i Hercegovine gospođa Dropulić posjetila je Internacionalni Univerzitet u Sarajevu, Čip Sisteme i Hobby Art Centar.

Tokom posjete Čip Sistemima, direktorica Adisa Tufo ju je upoznala sa svojim radom i angažmanom u dvije različite djelatnosti, a o budućnosti, ekonomskom razvoju regiona, o malim i srednjim preduzećima, pogotovo onima koje vode žene,Tufo i Dropulić razgovarale su sa uspješnim bh. poduzetnicama – Jasminkom Pindžo, vlasnicom i direktoricom kompanije Eko-Teh, novinarkom Dženitom Zirdum i vlasnicom portala Akta.ba – Azrom Atagić - Ćatović.

Dropulić je u januaru prošle godine pokrenula Virtualni ženski poduzetnički centar www.poduzetnica.hr, koji je prvi takve vrste ne samo u Hrvatskoj, već i u jugoistočnoj Europi, u vezi s tim poduzetnice su sa gošćom razgovarale o nizu aktivnosti kojima se promiče žena u poduzetništvu, ali i poduzetništvo općenito.

Kako ohrabriti žene na veći poduzetnički angažman u jugoistočnoj Europi, olakšati ulaganje u obrazovanje i učenje u poduzetničkom sektoru, unapređivati poslovne aktivnosti poduzetnica i usmjeriti se ka razmjeni znanja, tehnologija i inovacija. Neformalni razgovor u Čip Sistemima djeluje obećavajuće i nudi konstruktivne ideje za unapređenje poslovne mreže poduzetnica, kako bi im pristup i opstanak na tržištu bio što kvalitetniji, a put do uspjeha što izvjesniji.

Kako su navele poduzetnice na sastanku niko neće poboljšati stanje na tržištu u korist žena poduzetnica, osim samih žena koje moraju shvatiti da je posvećen rad i odricanje poželjno za poduzetnički uspjeh i time skida ženu sa margine društva.

Sanela Dropulić kao stručnjakinja za tržišne komunikacije s više od 20 godine radnog iskustva na domaćem i inozemnom tržištu, radila je na menadžerskim i rukovodećim pozicijama u gotovo svim poslovnim sistemima, od malih, obrtničkih i poduzetničkih poslovnih okruženja, preko multinacionalnih kompanija i velikih javnih preduzeća, do javnih i državnih institucija i na kraju je osnovala vlastito preduzeće. Ona navodi da je žensko poduzetništvo postalo jedan od najznačajnijih pokretača naše ekonomije, posebno od ekonomske krize na ovamo.

Za promicanje ženskog poduzetništva dobila je kao prva žena iz Hrvatske 2016. godine regionalnu nagradu "Najžena 21. stoljeća" u Beogradu. Riječ je o jednoj od najuglednijih nagrada koja se dodjeljuje u jugoistočnoj Europi, za promicanje poslovnih i društvenih aktivnosti žena. Suautorica je prvog hrvatskog motivacijskog vodiča za žene u poduzetništvu kao i sve one koje će to tek biti - knjige Ja (ne)mogu biti poduzetnica.

Danas će u Mostaru Sanela Dropulić, mr. sci. Goran Dodig voditelj finansija i poslovnog konsaltinga u mostarskom INTERA tehnološkom partku i direktorica Čip Sistema Adisa Tufo predstavit će partnerstvo i zajedničku saradnju žena poduzetnica iz Bosne i Hercegovine na Kongresu žena jugoistočne Europe u Zagrebu na kojoj će jedna od predavačica biti upavo Tufo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti