Zimska sezona daje efekte: Kapaciteti na bh. planinama već popunjeni

30.12.2016. 11:43 / Izvor: Akta.ba
Zimska sezona daje efekte: Kapaciteti na bh. planinama već popunjeni

Snijeg koji pada već par dana obradovao je sve turističke radnike koji su se dosta truda uložili u pripremu zimske turističke sezone. 

Snijeg koji pada već par dana obradovao je sve turističke radnike koji su se dosta truda uložili u pripremu zimske turističke sezone. Naime, kapaciteti su već popunjeni na skoro svim bh. planinama zahvaljujući novogodišnjim praznicima kao i početku snježnih padavina.

Na Jahorini snijeg već pada, a padavine se očekuju i nakon Nove godine.

Kada je u pitanju skijanje na Jahorini od danas je u funkciji ski lift i baby lift Poljice i staza Skočine.

''Na stazi Skočine imamo odlične uvjete za skijanje zahvaljujući i prirodnim padavinama i vještačkom snijegu koji je napravljen pred otvaranje zimske turističke sezone na Jahorini'', kazala je za Akta.ba Ivana Lizdek, stručna suradnica za odnose sa javnošću, marketing i prodaju Olimpijskog centra Jahorina.

Navodi da dnevna cijena ski pasa za šestosjed Skočine iznosi 25 KM za odrasle, a 20 KM za djecu dok je dnevna karta za ski lift Poljice 20 KM za odrasle, a 15 KM za djecu.

Novitet ove godine je, kaže, zabavni park Pogorjelica u okviru kojeg je instalirana pokretna traka i tubing staza te ugrađen poligon za početnike. Cijena dnevne karte je 5 KM i to je sadržaj koji će ove godine, nadaju se, privlačiti najviše najmlađu populaciju.

Kako saznajemo najviše gostiju na ovoj planinskoj ljepotici je iz naše zemlje i zemalja u regiji kao što je Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora. Tu su i gosti iz Poljske, Turske, te Češke, a nezaobilazna je i naša dijaspora.

Prema riječima Asje Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornice Turističke zajednice Kantona Sarajevo, zimski centri su organizirani dobro. 

Nažalost, kaže za Akta.ba, Bjelašnica je jedna od onih planina koja ne raspolaže smještajnim kapacitetima koji će omogućiti veliki broj turista u vrijeme novogodišnjih praznika, ali je sigurno da će veliki broj turista i građana Sarajeva iskoristiti slobodne dane za skijanje u idealnim uvjetima. 

Na Babinom dolu na Bjelašnici od jutros je u funkciji BX lift, a trosjedna žičara će biti puštena u rad za panoramsko razgledanje. Visina snijega iznosi od 10 do 15 cm i na Bjelašnici i Igmanu.

Noćno skijanje na Bjelašnici počinje od 18.30 do 21.00 sat.

Na Malom polju, na Igmanu, su u toku završne pripreme, planirano je da danas budu pušteni u rad svih raspoloživih kapaciteta, rekli su iz ZOI 84'.

''Zasad, bez obzira na male količine snijega, jako smo zadovoljni'', ističu iz ZOI-ja.

Najavljeno je da ledena ploha na Zetri s radom počinje sutra, a škola skijanja od ponedjeljka.

DANAS SA RADOM POČEO I SKI CENTAR NA VLAŠIĆU

Snijega ima dovoljno za nesmetano skijanje kažu iz kompanije Ozon, koja je zadužena za održavanje ski liftova na Vlašiću, a kako su dodatno radili na umjetnom zasnježivanju i reparaciji skijaških staza navode su stvoreni svi preduvjeti za vrhunsko skijanje.

Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice SBŽ, za Akta.ba kaže da su skijališta na prostoru ove županije spremna.

''Danas je sa radom započeo i ski centar na Vlašiću te dvije staze Babanovac 1 i I2 i Markovac. Ostali skijaški centri na području SBŽ, njih sedam koliko ih broji Turistička zajednica, ovise o prirodnom snijegu. Za idealne skijaške uvjete nedostaje koji centimetar snijega pa se nadamo da će u narednim danima i svi početi sa radom i svoje staze staviti u funkciju zaljubljenicima u zimske sportove", kaže on. 

Navodi da je ski centar Rostovo već nekoliko dana aktivno radio na pripremi staza i sa skijaškom sezonom zvanično počinje danas u 18 sati, sa noćnom vožnjom uz zabavni program i bogatu gastro ponudu po promotivnim cijenama.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti