Zimska sezona na Bjelašnici počinje 21. decembra

12.12.2014. 08:27 / Izvor: eKapija.ba
Zimska sezona na Bjelašnici počinje 21. decembra

Otvorenje zimske turističke sezone 2014./2015 bit će održano 21. decembra u Babinom dolu na Bjelašnici, a organizatori će gostima ponuditi besplatno skijanje, prijevoz, kuhano vino, vojnički grah i dobru zabavu.

Otvorenje zimske turističke sezone 2014./2015 bit će održano 21. decembra u Babinom dolu na Bjelašnici, a organizatori će gostima ponuditi besplatno skijanje, prijevoz, kuhano vino, vojnički grah i dobru zabavu.

Otvorenje sezone organiziralo je Ministarstvo privrede KS, Općina Trnovo, Hotel “Maršal”, Kantonalno javno preduzeće ZOI ’84 i Direkcija za turizam KS.

Ministar privrede KS Emir Hrenovica kazao je na jučerašnjoj pres-konferenciji na Bjelašnici da će Ministarstvo organizirati besplatan prijevoz za građane Sarajeva do Bjelašnice dodajući da očekuje dolazak oko 2.000 do 2.500 gostiju.

"Zbog stresova i kisika trebate dolaziti na Bjelašnicu. Dođite i zabavite se, jer trebamo održavati tradiciju naših olimpijskih ljepotica", poručio je Hrenovica.

Direktor ZOI ’84 Midhat Hubijar kazao je da su oni zaduženi za pravljenje bine za upriličenje zvaničnog dijela programa i besplatne ski-liftove.

"ZOI 84 trenutno nije u situaciji da adekvatno i samostalno uradi ono što je vezano za otvaranje zimske sezone", naglasio jeHubijar, dodavši kako je i, pored toga, sve spremno za otvaranje sezone, uključujući staze i liftove.

"Zamolio bih sve građane Sarajeva da dođu na otvaranje sezone, a za sve ostalo kada je riječ o ZOI 84 maksimalno ćemo se potruditi izaći ususret i napraviti kvaliltetnu ponudu na našim olimpijskim planinama. Na dan otvaranja biće i besplatno skijanje za sve, ukoliko bude snijega", kazao je Hubijar dodavši kako su pripremljeni popusti za sve građane koji su prošle sezone imali sezonku ski kartu.

"Vertikalni transport za skijaše je spreman i obećavam svim posjetiteljima Bjelašnice i Igmana da će ZOI ’84 učiniti sve da ispoštuje ono što konzumenti usluga budu zahtijevali", poručio je.

Direktor hotela "Maršal" Zahid Bešović kazao je kako će na manifestaciji otvorenja biti dijeljen i vojnički grah. Također, najavljeno je da će u hotelu biti upriličen i mini sajam domaćih privrednika.

"Biće pravi vojnički grah, koji će praviti vojska, jer smo uputili dopis Ministarstvu odbrane BiH, biće oko 2.000 porcija, zatim oko 30 do 40 stolova za izložbe rukotvorina, svi su pozvani", kazao je Bešović.

Prema njegovim riječima, u slučaju da u nedjelju bude loše vrijeme, bit će obezbijeđen zatvoreni prostor u kojem će se održati planirana manifestacija otvorenja zimske sezone.

Istakao je da će ustupiti prostor hotela, konzumaciju hrane i pića te organizirati zabavni program angažiranjem jednog od popularnih pjevača.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo kazao je da će na otvorenju u sklopu kulturno-umjetničkog programa učestvovati folklorno društvo “Bjelašnica”, te da će organizirati posluživanje proizvoda domaće kuhinje i TV prijenos manifestacije.

Inače, prošlogodišnja zimska turistička sezona na planinama bila je izuzetno loša zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i visokih temperatura, što je rezultiralo nedostatkom snijega. Tako su brojni ski centri, uključujući i olimpijske planine, bili suočeni s problemom otkazivanja rezervacija i veoma malom posjećenošću.

eKapija.ba/TVSA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti