Zimska sezona u BiH može početi prije vremena: Planine spremne za turiste

27.11.2008. 10:53 / Izvor: Nezavisne novine
Zimska sezona u BiH može početi prije vremena: Planine spremne za turiste

Zimska sezona na planinama širom BiH zvanično počinje polovinom decembra, ali u hotelima i olimpijskim centrima već je sve spremno za turiste.

"Staze za skijanje su urađene 26.11.2008. godine, jer u petak već imamo skijaše. Međutim, zvanično sezona na Jahorini počinje 20. decembra", rekao je Pero Tomić, upravnik hotela "Košuta" na Jahorini.

Dragan Sokolović, rukovodilac prodaje i marketinga u Olimpijskom centru "Jahorina", smatra da sezona počinje kada "pokrenu ski-lift".

"S obzirom na to da je prvi dan skijanja 28.11.2008. godine, ski-lift će biti besplatan, a u subotu i nedjelju je promotivana cijena od 20 KM, koja će trajati do 15. decembra", kazao je Sokolović i dodao da će dnevna cijena ski-pasa od druge polovine decembra stajati 35, a šestodnevna 175 KM.

Prema njegovim riječima, cijena iznajmljivanja ski-opreme zavisi od kvaliteta i kreće se od 20 KM do 30 KM.

"Cijena polupansiona u OC "Jahorina" je 59 KM, a za Novu godinu turisti će morati izdvojiti 110 KM", dodao je Sokolović.

Jozo Ivić, voditelj Podružnice Kupres Turističke zajednice HBK, kaže da Kupres jedva čeka da padne snijeg i da pristignu prvi gosti.

"U hotelu je noćenje sa doručkom u jednokrevetnoj sobi 75 KM, a dnevna karta za ski-lift je 30 KM", istakao je Ivić.

Cijena iznajmljivanja opreme na Kupresu je 20 KM, a zvanično otvaranje zimske sezone biće 15. decembra. Međutim, kaže Ivić, već krajem novembra sve je spremno za novu sezonu.

U Kneževu ski-liftovi neće raditi do 10. decembra, kada zvanično počinje zimska sezona.

"Poludnevni ski-pas košta 12, a dnevni 18 KM", rekao je Željko Stokanić, direktor Ski-centra u Kneževu, gdje iznajmljivanje opreme košta 15 KM.

Prema njegovim riječima, cijena pansiona je 44, polupansiona 34, a dnevnog boravka 18 KM.

Mladenko Kesar iz Polupansiona "Bijele vode" na Mrakovici kaže da čekaju snijeg koji bi otvorio sezonu. Cijena polupansiona za par košta 90, a pansiona 120 KM.

Ski-centar "Igrišta" kod Vlasenice, čija sezona počinje 15. decembra, za predstojeću zimsku sezonu već ima najavljene dolaske grupa turista iz Novog Sada, Beograda, Šapca, pa čak i iz Slovenije i Austrije. Na Kopaoniku za sedmodnevno zimovanje treba izdvojiti oko 500 evra, a prenoćište na Sljemenu košta oko 120 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti