Zimski centri u BiH se ne mogu oporaviti od finansijskih problema

10.02.2009. 15:41 / Izvor: Dnevne novine SAN
Zimski centri u BiH se ne mogu oporaviti od finansijskih problema

Ovu zimsku sezonu mnogi zimski centri u BiH ocjenjuju katastrofalnom. Manjak snijega i visoke temperature za ovo doba godine napravile su velike probleme zimskim centrima, koji zbog toga bilježe gubitke u svom poslovanju. Posjećenost na planinama je također dosta slabija, a mnogi i otkazuju bravak na olimpiskim ljepoticama.

"Ova sezona nije bila nimalo povoljna. U velikim smo gubicima koji na mjesečnom nivou iznose 500 do 700 hiljada maraka. Uprkos svim projektima koje smo pokrenuli s ciljem oživljavanja Bjelašnice i Igmana, vrijeme nam, nažalost, nije išlo naruku, a na njega ne možemo uticati. I za proizvodnju vještačkog snijega trebaju da postoje uslovi, kojih trenutno nema. Za to trebaju minusi i dosta vode, jer bi u suprotnom topovi samo proizvodili gubitke. Možemo se samo nadati da će se do kraja februara situacija popraviti i da će biti snijega", kazala je Muamera Šehić, portparol preduzeća ZOI `84, navodeći da je trenutno skijanje na Bjelašnii moguće u drugoj i trećoj zoni, dok je donji dio staze loš, jer ima kamenja. Noćnog skijanja, prema njenim riječima, nema.

Ovom zimskom sezonom nisu zadovoljni ni u Ski-centru Jahorina. Kako je rekao Dragan Sokoloć, šef prodaje u ovom centru nedovoljne količine snijega koje su bile evidentne ove sezone odbijale su mnoge posjetitelje i turiste, a trenutno je popunjenost hotelskog smještaja svega 30 posto.

"Manji broj gostiju proizvodi i manje prihode, ali sve to kao i gubitke ćemo sumirati krajem sezone. Rano je još da se to radi, jer se nadamo da će se situacija sa snijegom popraviti. Evo baš sada je stanje puno bolje. Zahvaljujući snijegu koji je padao jučer i prekjučer, visina sniježnog pokrivača trenutno iznosi blizu 50 centimetara i uslovi, a skijanje su dobri", istakao je Sokolović.

U posljednje tri sezone, ova zimska sezona je na Vlašiću ocijenjena kao najlošija. Zbog nedostatka snijega i temperatura do sada su samo 17 dana radili liftovi, a u hotelima i pansionima se pitaju šta dalje i isplati li se nastaviti raditi.

"Ove sezone snijeg je nikakav. Ovo je stanje elementarne nepogode. Pitamo se da li ćemo imati mogućnost da se održimo, jer se puno uložilo, a skoro ništa se nije isplatilo. Preživljavamo od vikenda do vikenda. I ono malo gostiju što smo imali odlazilo je. To je nažalost naša realnost", rekao je Sulejman Spahić, direktor panisona "Vlašić ski", dodavši da trenutno na Vlašiću snijeg pada i da visina u Babanovcu iznosi pet centimetara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti