Živinice dobile mape sa označenim stazama za bicikliste, planinare i turiste

07.09.2019. 08:33 / Izvor: Akta.ba
Živinice dobile mape sa označenim stazama za bicikliste, planinare i turiste

Mapa za bicikliste, planinare i turiste označava put, etapu, šetnju, izlet kroz Grad Živinice.

U Gradu Živinice su, u protekloj sedmici, postavljene prve mape sa označenim stazama za bicikliste, planinare i turiste. Tim povodom gradonačelnik Samir Kamenjaković je obišao lokacije na kojima su postavljene navedene mape.

Mapa za bicikliste, planinare i turiste označava put, etapu, šetnju, izlet kroz Grad Živinice. Dakle, na mapi su vidljive sve staze koje kroz područje Grada Živinice vode do turističkih destinacija koje se cijene kao turistički potencijal Grada Živinice.

Naime, kompatibilno navedenom projektu u realizaciji je i projekat nabavke oko 30 bicikala, koja će se moći iznajmiti kako bi se obišle turističke destinacije obilježene na mapama.

Sa težnjom da se priroda ponudi kao turistički potencijal ali i da se zaštiti u Gradu Živinice je izgrađen i prvi autoput za bicikle u Bosni i Hercegovini. U konačnici spajanjem biciklizma, prirode i historijskih aretefakata upotpunit će se turistička ponuda Grada Živinica.

Kako bi turizam bio jedan od resursa za razvoj Grada Živinice urađena je Strategija razvoja turizma Grada Živinice. S tim u vezi urađene analize su pokazale da je biciklizam i seoski turizam sa premisom na agroturizam turistički potencijal Grada Živinice. Kako kaže gradonačelnik Kamenjaković cilj je imati zadovoljne ljude koji rade na svom ognjištu gdje dolaze turisti da uživaju u njihovim proizvodima.

Implementacijom projekta "Biodiverzitet za lokalni razvoj – inovativni model participativnog upravljanja zaštićenim pejzažom Konjuh", vrijednog 1,4 miliona eura Živinice će na Dreniku imati jednu fantastičnu destinaciju, a koja će se kao gotova turistička ponuda sa velikim potencijalom za mnoge vrste turizma kompletirati početkom 2020. godine.

Riječ je o povećanju konkuretnosti Grada Živinice među poznatim turističkim destinacijama. Cilj je pronaći i izgraditi "turistički magnet" koji će turiste privlačiti u naš grad, te ga kvalificirati među poznatije turisičke gradove.

"U prošloj godini smo uradili značajne pripreme na planu razvoja turizma u Gradu Živinice, koje su rezultirale usvajnjem Strategije razvoja turizma Grada Živinica. Naime, kroz Strategiju razvoja turizma odredili smo određene pravce kretanja Grad Živinica. Postavljanjem mapa za bicikliste, planinare i turiste, na kojem smo ucrtali sve staze koje vode do historijskih artefakata, po prvi put govorimo o turizmu i turističkom potencijalu našeg grada. Kompatibilno ovom projektu realizujemo i projekat nabavke 30 bicikala, koja će se moći iznajmiti kako bi se obišle destinacije obilježene na mapi", rekao je Kamenjaković..

Također, dodaje da su uradili i prvi autoput za bicikle u Bosni i Hercegovini koji će biti glavni input za razvoj biciklizma i alpinizma u Gradu Živinice.

"Dakle, ako spojimo biciklizam, alpinizam i prirodu mi imamo turistički potencijal. Posebno važno je da na ovom magnetu odredimo tačke sa agroturističkim ponudama. Agroturizam je glavni preduslov da naši građani opstanu i ostanu, te da se odlučuju da otvaraju obrte u ruralnom dijelu Grada Živinica. Želja mi je da se ta domaćinstva registruju, da svoje proizvode kod kuće prodaju četiri do pet skluplje nego što bi prodavali na pijacama ili odkupljivačima. Napominjem da razvoj turizma u Gradu Živinice nije postojao. Iz tog razloga smo željeli uraditi strategiju razvoja turizma da bi smo mogli napredovati u tom pravcu. Ovo je jedan veliki iskorak za Grad Živinice, ulazimo u jednu novu fazu u kojoj svi zajedno trebamo dati doprinos. Ja se nadam da ćemo ovim tempom za par godina postići da Živinice budu prepoznatljiva destinacija širom svijeta, a naša dijaspora će sigurno doprinjeti tome", istakao je gradonačelnik.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti