Živinice ukinule administrativne takse za privrednike prilikom osnivanja firmi

10.03.2020. 12:59 / Izvor: Akta.ba
Živinice ukinule administrativne takse za privrednike prilikom osnivanja firmi

Na prijedlog gradonačelnika Samira Kamenjakovića na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Živinice ukinute su.

Na prijedlog gradonačelnika Samira Kamenjakovića na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Živinice ukinute su, te značanjno smanjene, određene gradske administrativne takse.

Naime, Grad Živinice želi poboljšati uslove i podržati svoje građane i privredne subjekte koji posluju na području Grada Živinice, privući nove investitore i poboljšati uslove za ulaganje u Živinice, te je građane oslobodio određenih gradskih administrativnih taksi koje je Grad Živinice direktno naplaćivao.

U dogovoru sa poslodavcima gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković prihvatio je amandmane poslodavaca koji se tiču firmi i tim povodom preduzeo mjere iz oblasti privrede.

Prva od mjera olakšanja za građane iz oblasti privrede je da se prilikom osnivanja firmi, d.o.o. i obrta, građani oslobađaju od svih gradskih administrativnih taksi koje su potrebne za registraciju istih.

Također, još jedna od donešenih mjera je da su gradske administrativne takse za izdavanje i izmjenu rješenja za minimalno tehničke uslove u oblasti poduzetništva i obrta smanjene za 50%.

Grad Živinice se svrstava u jedan od rijetkih gradova koji su pokrenuli ovakav proces i oslobađanjem gradskih administrativnih taksi od naplate prilikom osnivanja firme d.o.o. i obrta, zaista je jedan veliki iskorak za ova grad.

Gradonačelnik Kamenjaković je istakao da su ove donešene odluke samo neke od mjera za poboljšanje uslova života u Gradu Živinice i sprečavanju odlaska stanovništva iz države Bosne i Hercegovine u inostranstvo, te da će se i u narednim danima nastaviti na razvijanju ove strategije.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti