Zlatna groznica trese Vareš, stiže i kompanija iz Australije

21.06.2018. 07:59 / Izvor: N1
Zlatna groznica trese Vareš, stiže i kompanija iz Australije

Rudari rade istražne radnje i na postojećem rudniku koji je bio otvoren i na novim nalazištima.

Zdravko Marošević, načelnik Opštine Vareš je istakao da će australijska kompanija uložiti 20 miliona maraka za istražne radnje u potrazi za zlatom na području ove lokalne zajednice. Smatra da postoji razloga za optimizam jer ne bi se ulagao novac da ne postoji osnova za to.

"Kompanija je za ovo izdvojila 20 miliona maraka koje moraju potrošiti u istražne radnje. Vrijednost istražnog postupka daje nadu jer se novac ne ulaže, a da nema osnove za to. Nadamo se da će Vareš postati jaki rudarski centar. Poznavatelji kažu da je ovo mega projekat za BiH. Možemo samo zamisliti šta će to značiti za jedan Vareš koji neće moći odgovoriti potrebama, jer mnogo radne snage se iselilo", rekao je Marošević naglasivši:

"Ovo je istražni projekat koji se radi u Varešu na nalazištima cinka i olova. Da vas podsjetim 'Energoinvest' imao svoj rudnik cinka i olova. Rudnik je na kraju kupila 'Adriatic Metals' grupa iz Australije. Rudari rade istražne radnje i na postojećem rudniku koji je bio otvoren i na novim nalazištima", objasnio je Marošević.

Ukazao je i na mišljenja rudara koji su već radili na lokalitetu Vareša.

"Već od bivših inžinjera, rudara koji su se bavili ovim znamo da se tamo nalaze nalazišta gdje se nalaze kvalitetne rudare. U takvoj rudi cinka, baruta i olova nalaze se drugi metali. To je pretežno srebro. Znamo da kroz srebro ide jedan dio zlata. Kada se završe istražne radnje, rudarski institut u Boru u Srbiji je dužan da dostavi sve nalaze da li nastavili rudarenje ili ne nastavili", zaključio je Marošević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti