Značajna izgradnja sanitarne regionalne deponije u Doboju

05.02.2014. 16:38 / Izvor: Federalna.ba
Značajna izgradnja sanitarne regionalne deponije u Doboju

Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović izjavio je danas da će od izgradnje sanitarne regionalne deponije u Doboju imati koristi brojne lokalne zajednice i u RS-u i Federaciji BiH.

Potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović izjavio je danas da će od izgradnje sanitarne regionalne deponije u Doboju imati koristi brojne lokalne zajednice i u RS-u i Federaciji BiH.

"Sada su na redu te lokalne zajednice koje zajednički trebaju da podignu preduzeće - Sanitarnu regionalnu deponiju u Doboju i da napokon riješe problem odlaganja otpada u svojim sredinama", rekao je Suljkanović, koji je danas, zajedno s gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem i predstavnicima Lokalne akcione grupe regije Doboj organizovao sastanak u u vezi s tim projektom.

Na sastanku su predstavljeni glavni rezultati istraživanja i koncepcija o upravljanju komunalnim i ostalim otpadom za grad Doboj i 14 općina uključenih u ovaj projekt.

Suljkanović očekuje punu podršku nadležnih ministarstava i nada se da će nephodne procedure trajati što kraće kako bi se krenulo u izgradnju deponije.

"Projekt, koji je vodila firma "Geotest" Sarajevo, a koji je finansirala Češka razvojna agencija, je uspješno okončan nakon dvije godine i sada su stvoreni svi preduslovi da se zajednički krene u izgradnju Sanitarne regionalne deponije u Doboju", saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Na sastanku su učestovali ambasador Češke Tomaš Szunyog, ministrica za okoliš i turizam u Vladi FBiH Branka Đurić, pomoćnica ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS Svjetlana Radusin, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikaciju i zaštitu okoline u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Edin Terzić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoline u Vladi Tuzlanskog kantona Božo Antonović, ministar prometa, veza, turizma i zaštite okoliša u Vladi Županije posavske Josip Vidović, načelnici i predstavnici 15 općina/gradova (Maglaj, Derventa, Brod, Modriča, Tešanj, Doboj-Jug, Doboj istok, Teslić, Gračanica, Odžak, Vukosavlje, Usora, Šamac, Petrovo i Doboj), predstavnici firme „Geotest“ i predstavnici regionalne deponije „EkoDep“ Bijeljina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti