ZOI '84: Pokrenut ćemo aplikaciju za održavanje evropskih i svjetskih takmičenja

12.01.2021. 10:10 / Izvor: Fena
ZOI '84: Pokrenut ćemo aplikaciju za održavanje evropskih i svjetskih takmičenja

ZOI‘84, Ski klubovi, inicijative i struka mogu za relativno kratko vrijeme od ski centra Bjelašnica-Igman napraviti atraktivnu skijašku destinaciju.

 Kantonalno javno preduzeće ZOI'84 ima u planu i interesu da ponovno pokrene aplikaciju za održavanje evropskih i svjetskih takmičenja u brzim disciplinama što bi bilo od velikog značaja za promociju Bjelašnice kao Ski centra, ali i Kantona Sarajevo i države Bosne i Hercegovine u cjelini.

Kako ističu iz tog preduzeća, ZOI‘84, Ski klubovi, inicijative i struka uopće mogu za relativno kratko vrijeme od ski centra Bjelašnica-Igman napraviti atraktivnu skijašku destinaciju.

 " Prije svega potrebno je razumijevanje na svim nivoima vlasti, politika mora stvoriti preduslove da se ti procesi pokrenu i onda se skloniti i prepustiti sve ostale radnje struci. Razvojne projekte je neophodno ispravno postaviti, da bi nakon realizacije bili doprinos društvenoj zajednici a ne teret kao što je trenutno, u suprotnom možemo završiti sa još jednim neupotrebljivim četverosjedom", ističu iz ZOI“84.

Kako je rečeno Feni iz Uprave tog preduzeća, na stazama na Bjelašnici mogu se održati izuzetno kvalitetna takmičenja u disciplinama super-G i spust, te u saradnji sa Skijaškim savezom BiH i uz resurse Ski centra moguće je napraviti veliki iskorak i promovisati centar na najbolji mogući način.

Također, podsjećaju da su 2013. godine uspješno održane test utrke za EC (Europa kup) u disciplini super-G koje su ocijenjene izuzetno kvalitetnim i bile su uvrštene u kalendar EC, ali nažalost zbog niza razloga nisu uspjeli održati utrke 2014. godine.

S obzirom na investiciona ulaganja 2017.-2020. kojim je modernizovan vertikalni transport te izgrađen sistem vještačkog osnježenja koji može obezbijediti potrebne uslove za održavanje EC, u ZOI'84 smatraju da u ovom momentu mogu pružiti kvalitetnu uslugu koja zadovoljava sve standarde FIS-a.

Trenutno na Bjelašnici postoje dvije homologizirane staze za alpsko skijanje: staza za slalom (muškarci i žene) i staza za veleslalom (muškarci i žene). Neophodno je formirati Odbor za izradu studije, strategije i aplikacije za održavanje skijaških kupova, a aktivnosti na tome su već pokrenute te će biti prezentovane u narednim sedmicama.

" Ovo je vjerovatno najbolji način da se uz minimum investicionih ulaganja stvore nove vrijednosti uz osigurani dugoroćni povrat investicije i brendinga, ne samo Ski centra Bjelašnica već i države Bosne i Hercegovine", navode iz KJP ZOI’84.

Na olimpijskoj Bjelašnici u toku je četvrta sezona od investicije u vertikalni transport i osnježenje, te se od tada za svaku sezonu tvrdi da je "najbolja do sada" i, kako naglašavaju iz Uprave ZOI“84, zaista tako jeste.

" Vrhunac imamo ove godine. Dokazalo se da i kada nema prirodnih padavina, vještačko osnježenje može spasiti sezonu. To je dobar pokazatelj da ulaganje u infrastrukturu Ski centra vrši povrat uloženog i stvara novu vrijednost. Od 2011. godine koristimo isti sistem izrade ski karata, imamo baze podataka i pratimo kretanje skijaša. Moć brojke je stvarna, a statistike nedvojbeno ukazuju da pored konstantnog rasta broja individualnih korisnika iz godine u godinu i sama ponuda ski karata je oko 30 posto veća, odnosno skijaš u jednom danu danas može preći 30 posto više staza nego što je to bilo moguće dok je kičma centra bio stari trosjed", navode iz KJP ZOI"84.

Dodaju kako konstantnim rastom broja korisnika i obima posla Ski centar Bjelašnica je već na granici svojih kapaciteta budući da su pretrpane staze i sredstva vertikalnog transporta.

Kako naglašavaju, prostora za rast ima još mnogo te ispravnim investicijama u izgradnju novih staza i žičara, kao i modernizacijom zastarjelih vučnih liftova bi se otvorilo sasvim novo poglavlje u daljnjem razvoju Ski centra.

" Ski područje ima neosporiv potencijal, koji ostaje neiskorišten u pogledu prikladnosti korisnicima. U poređenju sa centrima u zapadnoj Europi, ski područje je zastarjelo, a razvoj centra mora obuhvatiti moderni koncept izgradnje skijaških staza, vertikalnog transporta i pratećih sadržaja. Da bi se dosegao nivo evropskih centara, neophodno je imati izbor u okviru urbanog planiranja kako bi se centar mogao izgraditi. Razvoj Ski centra i urbano planiranje stoga moraju pokazati stvarnu vrijednost i kvalitet proizvoda", zaključuju iz ZOI“84.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti