Zolak: BiH je danas više država nego što je bila prije usvajanja Pravilnika

27.12.2016. 07:46 / Izvor: Glas Srpske
Zolak: BiH je danas više država nego što je bila prije usvajanja Pravilnika

BiH je više država time što je prihvatila da reguliše cijene lijekova na svom tržištu.

BiH je više država time što je prihvatila da reguliše cijene lijekova na svom tržištu, a ne da pasivno posmatra kako ih industrija reguliše, izjavio je za Oslobođenje direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak u povodu nedavnog usvajanja Pravilnika o načinu kontrole cijena lijekova u BiH.

"Čeka se objavljivanje Pravilnika u Službenom glasniku BiH. Podzakonska akta najčešće stupaju na snagu ili danom objavljivanja ili osmog dana od dana objavljivanja. Agencija će maksimalne veleprodajne cijene lijekova za BiH tržište objaviti na svojoj internet-stranici 61. dana od dana stupanja na snagu Pravilnika i od tada će svi morati da prometuju svojim lijekovima po cijenama nižim ili jednakim onim objavljenim na internet-prezentaciji Agencije", kaže direktor.

Zolak je nedavno izjavio da je "BiH danas više država nego što je to bila prije usvajanja Pravilnika".

"BiH je više država time što je prihvatila da reguliše cijene lijekova na svom tržištu, a ne da pasivno posmatra kako ih industrija reguliše. Pravilnik se odnosi na sve lijekove čiji je režim izdavanja "Lijek se izdaje uz ljekarski recept". Njih je oko 80 posto od ukupnog tržišta lijekova u BiH. Pravilnikom se ne regulišu cijene lijekova čiji je režim izdavanja "Lijek se izdaje BEZ ljekarskog recepta", naglašava Zolak.

Napominje kako je o primjerima cijena nezahvalno govoriti.

"Neke smo već objavljivali u medijima. Cijene lijekova će padati u rasponu od nekoliko procenata, do nekoliko desetina procenata. Međutim, neki lijekovi neće mijenjati cijene. Među lijekovima koji će pojeftiniti nalaze se oni za kardiovaskularna oboljenja (za snižavanje povišenog krvnog pritiska, za smanjivanje povišenog nivoa masnoća u krvi, ili povišenog nivoa šećera u krvi), pojedini antibiotici, lijekovi za liječenje problema sa povišenom kiselinom u želucu... pojedini lijekovi za tretman onkoloških oboljenja...",nabraja Zolak, te dodaje da je interes građana, prije svega, da im država omogući adekvatnu dostupnost lijekova i da ti lijekovi imaju odgovarajući kvalitet/efikasnost/bezbjednost, a na kraju i odgovarajuću cijenu.

"Do sada je interes industrije (ili pojedinaca) bio ispred interesa građana kada su cijene lijekova u pitanju. Građani su plaćali lijekove po cijenama koje industrija odredi, bez korektivnog faktora od države. Sada će to biti drugačije. Industrija će određivati cijene svojih lijekova krećući se u okviru koji država nametne", smatra direktor Agencije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti