Zolj: U Zagrebačkoj ulici sve instalacije bit će zamijenjene

17.07.2014. 09:20 / Izvor: Fena
Zolj: U Zagrebačkoj ulici sve instalacije bit će zamijenjene

Završetak radova u Zagrebačkoj ulici u sarajevskom naselju Grbavica bio je planiran za 17. juli, ali zbog zahtjeva za izmjene instalacija i produženja dionice radovi bi trebali biti završeni narednog mjeseca.

Prema ugovoru s izvođačima, završetak radova u Zagrebačkoj ulici u sarajevskom naselju Grbavica bio je planiran za 17. juli, ali zbog zahtjeva  za izmjene instalacija Vodovoda i kanalizacije, Elektrodistribucije  i produženja dionice radovi bi trebali biti završeni narednog mjeseca.

Kako je u izjavi za Agenciju FENA danas kazao direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Adem Zolj ne radi se o "probijanju rokova" kada nove zahtjeve iznese nadzorni organ uz obrazloženje da su zahtjevi opravdani.

"Dionica je produžena na 1.150 metara u odnosu na planiranih 800 te je zbog toga utvrđen novi rok izgradnje. U cijeli posao uključeno je više subjekata među kojima su Kantonalno javno komunalno preduzeće "Gradski saobraćaj - GRAS" te vlasnici instalacija zbog čega nije dobro fiksirati rok izgradnje", pojašnjava Zolj.

Sada instalacije postavlja Elektrodistribucija, a cijevi od Mosta "Suade Dilberović i Olge Sučić" do Skenderije postavlja Vodovod i kanalizacija.

Ovi radovi nisu bili prvobitno planirani, ali se uvidjelo da bi u okviru rekonstrukcije saobraćajne dionice trebalo uraditi i te popravke.

Kada je u pitanju ova dionica postavljaju se ivičnjaci na već pripremljenoj kolovoznoj konstrukciji, a poslije toga uslijedit će cementna stabilizacija za desnu traku kojom se trenutno odvija trolejbuski saobraćaj.

Posebno je istaknuo da će na ovoj saobraćajnici biti sve novo -  kablovi, instalacije, a radovi koji se sada rade izvode se svakih 50 godina.

Radovi su započeli u julu prošle godine, a rok završetka je 12 mjeseci. Izvođač radova je HP Investing, a nadzor nad radovima vrši firma Divel, dok je vrijednost radova oko pet miliona KM.

Sljedeća dionica, južna longitudinala, koja će se raditi (u toku je priprema tenderskog materijala za tu dionicu i najvjerojatnije radovi će početi u 2015. godini) jest od IV transverzale od ulice Azize Šaćirbegović gdje je predviđen i kružni tok, prema stadionu Grbavica, odnosno ulici Hamdije Čemerlića.

Sredstva za ovu dionicu trebala bi biti osigurana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Kapacitet i ove saobraćajnice će biti isti, odnosno četiri saobraćajne trake. Postojeće dvije saobraćajne trake će biti proširene za još dvije.

Bit će postavljen i široki trotoar kao što je slučaj u Zagrebačkoj. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti