Zračna luka Mostar pregovara s niskotarifinim prijevoznicima

13.09.2021. 09:24 / Izvor: Akta.ba
Zračna luka Mostar pregovara s niskotarifinim prijevoznicima

Pregovori su u toku i nadamo se da ćemo uskoro objaviti ove planove za 2022. godinu.

Zračna luka Mostar prevezla je samo 516 putnika u razdoblju od januara do kolovoza ove godine, što ju čini jednom od najugroženijih na kontinentu aktuelnom krizom zbog koronavirusa.

Ta se brojka smanjila za 40% u odnosu na pandemijom pogođenu 2020. godinu, tokom koje je bila zatvorena tri mjeseca, te 97,6% u odnosu na 2019. godinu.

Globalna zdravstvena kriza obustavila je čarter letove za vjerske hodočasnike, dok Eurowings, jedina -frill operator, prekinuo je svoje usluge iz Stuttgarta i Dusseldorfa navodeći nisku potražnju

Croatia Airlines, jedini drugi prijevoznik koji opslužuje grad, također je prekinuo redovne letove za Zagreb. Međutim, vlasti u zračnoj luci uvjerene su da će se 2022. vratiti u bolja vremena s velikim niskotarifnim zračnim prijevoznikom koji će vjerojatno početi s radom.

"Postoje znakovi da bi neki niskotarifni prijevoznici konačno mogli početi letjeti sa Zračne luke Mostar. Pregovori su u toku i nadamo se da ćemo uskoro objaviti ove planove za 2022. godinu, priopćeno je iz zračne luke, prenosi Ex-Yu Aviation.

Tokom 2019. godine Zračna luka Mostar razgovarala je s dva niskobudžetna prijevoznika o uvođenju letova, od kojih se vjeruje da je jedan bio Ryanair. Dvije su strane vodile razgovore u nekoliko navrata od 2012. godine.

Ranije je bilo predloženo da niskotarifna aviokompanija uvede usluge iz Charleroia, Frankfurta i Osla do petog najvećeg grada Bosne i Hercegovine. No, postoji i potencijal da prijevoznik zadovolji vjerski turizam na rutama iz Italije i Poljske.

U posljednjih nekoliko godina Zračna luka Mostar također je pregovarala s Wizz Airom. U 2012. dvije su strane razgovarale o potencijalnim uslugama iz Dortmunda i Malmoa, ali je zračna kompanija na kraju umjesto toga odlučila letjeti iz Tuzle.

Vlada Hercegovačko -neretvanskog kantona u Bosni i Hercegovini izrazila je spremnost za pružanje finansijske pomoći zračnim prijevoznicima koji opslužuju Mostar. Zračna luka se također nada da će Eurowings obnoviti svoje poslovanje, okrivljujući visoke cijene za neuspjeh prijevoznika na svojim mostarskim rutama.

U pozitivnom razvoju ove sedmice, Croatia Airlines započela je prvi od pet čarter-letova za Mostar koji su hodočastili iz Irske. Usluga iz Shannona označila je prvi komercijalni let u Mostaru ove godine. Ove sedmice čarterom upravljalo ukupno 140 putnika kojima upravlja zrakoplov Airbus A319.

"Usluge će se odvijati jednom sedmično, svake srijede, tokom sepembra i oktobra. Osim Shannona, letovi će biti i iz Dublina i Corka", kazali su iz zračne luke Mostar.

Najprometnija godina zračne luke bila je 2013. kada je na svoja vrata dočekala 75.244 putnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti