Žugić: GRAMES-DEMI 2019. ispunio očekivanja, pred nama su novi projekti

18.03.2019. 08:05 / Izvor: Akta.ba
Žugić: GRAMES-DEMI 2019. ispunio očekivanja, pred nama su novi projekti

Ova manifestacija je specijalizirana te je time zadatak organizatora bio još teži, jer je na jednom mjestu trebalo okupiti sva značajnija imena građevinske i elektro-mašinske industrije.

Ovogodišnji, 23. po redu Međunarodni sajam građevinarstva i elektro-mašinske industrije i inovacije GRAMES-DEMI 2019. pod sloganom "Okrenuti prirodi" okupio je dosta šaroliku lepezu izlagača. Na preko 70 štandova, u četiri hale, svoje usluge i proizvode, predstavilo je preko 100 izlagača iz 10 zemalja regije.

Dobrica Žugić, predsjednik uprave organizatora Banjalučkog velesajma – Sajam d.o.o, u razgovoru za Akta.ba je kazao da je ova godina, u odnosu na prethodne, bila mnogo bolja kada je izlagački dio u pitanju.

"Ove godine je dosta zanimljiv sastav onih koji su željeli predstaviti svoje specifične proizvode i usluge iz građevinskog i elektro-mašinskog sektora. Možemo reći da smo za sada zadovoljni i posjetom ali sudeći  po realiziranim poslovnim ugovorima pojedinih kompanija, već na samom početku sajma, čini mi se da su i izlagači zadovoljni. Naravno o tome ćemo znati više kada se sumiraju svi rezultati", kaže Žugić.

Ono što je bitno za spomenuti, kada je ova manifestacija u pitanju jeste da je ona specijalizirana te je time zadatak organizatora bio još teži, jer je na jednom mjestu trebalo okupiti sva značajnija imena građevinske i elektro-mašinske industrije.

"Svi znamo da naši izlagači, kako na našem tako i na drugim sajmovima, barem kada su ovi sektori u pitanju, nemaju puno efekta od slučajnog posjetioca koji nisu upoznati sa tom granom. To nam je bio jasan pokazatelj da je kvalitet ono što je bitnije od kvantiteta, ali evo ove godine smo mi oboje uspjeli da spojimo što se pokazalo kao pravi potez", rekao je Žugić.

On ističe da im posebno zadovoljstvo daju izlagači koji su prvi put na sajmu ali i oni koji su se nakon nekoliko godina pauze ponovo vratili na GRAMES.

"Izlagači koji su se nakon pet i više godina ponovo vratili na naš sajam daju nam nadu da se naš građevinski sektor probudio. U Banjaluci čini mi se više neko u ostalim krajevima, jer je grad u posljednjih nekoliko godina postao veliko gradilište. Građevina je oduvijek bila motor cijele privrede pa se tako nadam da nam sve ovo donosi neko bolje sutra", kazao je Žugić.

Organizator sajma može biti zadovoljan jer je baš u toku trajanja sajmu potpisao ugovor sa jednom od najvećih svjetskih investicijskih kuća Orascom Development iz Švicarske, preko kojeg će učestvovati u međunarodnom projektu u koji je već uključeno više od 80 zemalja iz cijeloga svjeta.

"Riječ je o milionskom projektu Luštica Bay, nedaleko od Tivta u Crnoj Gori, u okivru kojeg ćemo mi pružati brokerske usluge za Orascom Development. U nerodnom periodu sa ovim projektom predstavit ćemo se kako u Banja Luci tako i u Sarajevu na SBF 2019 ali i u svijetu. Ovaj projekat je veliki za nas jer ćemo kroz njega sigurno nešto naučiti, velika je organizacija u pitanju pa ćemo sigurno svoja iskustva prenjeti i na naše prostore", rekao je Žugić.

Žugić kaže da će im iskustva koja će steći u narednom periodu, kroz ovaj projekta, sigurno pomoći da naredni sajam GRAMES-DEMI 2020. bude još bogatiji, kako ponudom izlagača tako i sadržajima samog sajma.

Sajam GRAMES-DEMI 2019. završen je u subotu kada su nagrađeni inajbolji izlagači zlatnom, srebrenom i bronzanom libelom, iz više oblasti koje obuhvata sajam, kao što su noviteti u proizvodnji, elektro-industrija, najbolji proizvod, cjelokupnost prizvodnje, građevinske mašine itd., a dodijeljene su posebne nagrade za šampiona sajma.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti