Zvanično: Imenovan novi predstavnik Evropske unije u BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zvanično: Imenovan novi predstavnik Evropske unije u BiH

08.08.2019. 15:03 / Izvor: Akta.ba

Vijeće Evropske unije je danas imenovalo Johanna Sattlera posebnim predstavnikom EU-a u Bosni i Hercegovini. On će također preuzeti funkciju šefa delegacije Europske unije u Sarajevu.

Johann Sattler zamijenit će Lars-Gunnara Wigemarka, koji je imenovan 2015. Svoje će dužnosti preuzeti 1. septembra 2019., a za početak imenovan je na dvije godine, javlja N1.

Njegov se mandat temelji na sljedećim ciljevima politike EU-a u Bosni i Hercegovini: daljnjem napretku u procesu stabilizacije i pridruživanja, osiguravanju stabilne, održive, mirne, višeetničke i ujedinjene zemlje koja mirno surađuje sa svojim susjedima, osiguravanju toga da BiH bude nepovratno na putu prema članstvu u EU-u, nakon objave mišljenja Komisije o zahtjevu te zemlje za članstvo 29. svibnja 2019.

Tokom prethodnog iskustva Johann Sattler, koji je trenutno austrijski ambasador u Albaniji, posebno je bio usmjeren na Zapadni Balkan.

"Posebni predstavnici EU-a promiču politike i interese EU-a u određenim regijama i zemljama kao i pitanja od posebne zabrinutosti ili interesa za EU. Imaju aktivnu ulogu u nastojanjima da se učvrste reforme, stabilnost i vladavina prava. Prvi posebni predstavnici EU-a imenovani su 1996. Trenutno osam PPEU-ova pruža potporu radu visoke predstavnice Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini", navode iz EU.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti