Zvizdić i Radev: Poslovnim forumima uvezati privrednike BiH i Bugarske

13.04.2018. 08:44 / Izvor: Akta.ba
Zvizdić i Radev: Poslovnim forumima uvezati privrednike BiH i Bugarske

Bugarski predsjednik pozdravio je rad Vijeća ministra BiH na reformama te pohvalio rast turizma u BiH, posebno industrijsku granu koju treba podsticati.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je jučer u Sofiji s predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevom o unapređenju bilateralnih odnosa, uvođenju direktne aviolinije Sarajevo-Sofija te organiziranju poslovnih foruma da bi se uvezali privrednici dvije zemlje.

Na sastanku je istaknuto da su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Bugarske dobri i da nema otvorenih pitanja te da postoji obostrani interes za produbljivanje saradnje posebno na području ekonomije.

Zvizdić je predsjednika Bugarske informirao о aktuelnoj unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH, kao i vanjsko-političkim prioritetima BiH kazavši da Vijeće ministara ostaje opredijeljeno za EU i NATO put te da aktivno podržava sve regionalne inicijative i procese koji doprinose izgradnji mira i stabilnosti na Balkanu i ubrzavaju euroatlantske integracije regije.

Predsjednik Radev je podsjetio je da Bugarska prva država koja je priznala BiH i od tada nastavlja da podržava BiH te je čestitao na predaji Odgovora na Upitnik Evropske komisije izražavajući nadu da će za vrijeme trajanja bugarskog predsjedavanja Unijom BiH dobiti odgovor EK-a.

Bugarski predsjednik pozdravio je rad Vijeća ministra BiH na reformama te pohvalio rast turizma u BiH, posebno industrijsku granu koju treba podsticati.

Sastanku su prisustvovali ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasador BiH u Bugarskoj Radomir Bogdanović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se i s predsjednicom Komiteta za vanjsku politiku Parlamenta Bugarske Dzhemom Grozdanovom, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti