Zvizdić i Yildirim: Finalizacija Sporazuma o slobodnoj trgovini

30.03.2018. 08:07 / Izvor: Fena
Zvizdić i Yildirim: Finalizacija Sporazuma o slobodnoj trgovini

Zvizdić i Yildirim najavili su da bi BiH sredinom godine trebao posjetiti i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

Republika Turska je jedan je od najznačajnijih iskrenih prijatelja Bosne i Hercegovine koja se nikada nije miješala u unutrašnja pitanja BiH, ali je uvijek odgovarala na pozive za međunarodnu podršku na putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO savezu.

Istaknuto je to nakon susreta delegacija BiH i Turske danas u Sarajevu, koje su predvodili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Republike Turske Binali Yildirim. Također je naglašena podrška ekonomskom razvoju BiH.

Zvizdić je potvrdio da je razgovarano o realizaciji strateških vanjskopolitičkih ciljeva BiH među kojima su evropske integracije BiH i daljnja saradnja s NATO paktom te je izrazio nadu da će Turska nastaviti pružati podršku i zalagati se za mogućnost aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP) što Zvizdić očekuje na jednom od narednih sastanaka.

"Premijera sam upoznao s dva osnovna cilja, a to su mir i stabilnost na području zapadnog Balkana i BiH te ekonomski razvoj BiH, ali ekonomske teme bile su dominantan dio razgovora kada sam premijera upoznao s razvojnim projektima i investicionim potencijalima BiH", dodao je Zvizdić.

Turski premijer jasno je kazao da Turska podržava učlanjenje BiH u NATO jer svi znaju šta znači mir, dodajući da niko ne želi da se ponove bolni događaji iz devedesetih zbog čega će i nastaviti pružati podršku učlanjenju BiH u NATO na svim sastancima koji slijede, ali najavio je i da će podržavati i učlanjenje BiH u EU sa ostalim zemljama zapadnog Balkana.

Posebno su se osvrnuli na sektor energetike, ali i transporta bez kojeg je nemoguće govoriti u značajnijem ekonomskom razvoju te sektor industrije kao što je drvna, metalna i autonamjenska industrija.

Zvizdić i Yildirim najavili su da bi BiH sredinom godine trebao posjetiti i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan kada bi trebalo biti potpisano oko desetak zajedničkih sporazuma među kojima je Sporazum o slobodnoj trgovini.

"Turska je izrazila potpunu spremnost da se najmanje na pet narednih godina garantira izvoz mesa iz BiH što može omogućiti bh. poljoprivrednicima, a i investitorima iz Turske dugoročne planove za ulaganje u taj sektor", podvukao je Zvizdić.

Yildirim je kazao da je, kada je u pitanju izvoz mesa, na snazi kvota od 15.000 tona koja će u narednih pet godina biti i sistemski utvrđena u okviru tog sporazuma.

S druge strane, Zvizdić je potvrdio i da će biti produženi rokovi za realizaciju kredita koje je Turska dodijelila za razvojne projekte iz oblasti poljoprivrede i druge projekte pogotovo za povratnike čime će i oni moći dugoročno planirati projekte na bazi uzimanja kredita.

Nastavit će se, najavili su premijeri, i ekonomska saradnja u smislu značajnijeg privlačenja turskih investicija u BiH, te su podsjetili da je Turska među prvih deset trgovinskih partnera BiH i među deset investitora, a obim trgovinske razmjene u prošloj godini je bio 1,2 milijardi KM.

"Ova trgovinska razmjena ima tendenciju rasta i imamo potencijale da do kraja 2019. godine taj nivo razmjene poraste na dvije milijarde KM s posebnim fokusom na pitanje izvoza poljoprivrednih proizvoda", kazao je Zvizdić.

Turski premijer Binali Yildirim napomenuo je da turski investitori već dugo posluju u BiH, ali je namjera povećati njihov broj iako se mnogo toga još treba uraditi, ali je izrazio uvjerenje da će barijere za nove investicije uskoro biti uklonjene jer nove investicije znače i nova radna mjesta.

"U prva tri mjeseca ove godine BiH je izvezla više u Tursku nego što je uvezla iz Turske. No kada pogledamo ukupnu vanjskotrgovinsku razmjenu uočavamo da ona ne odražava potencijal koji posjedujemo", zaključio je Yildirim.

Osvrnuli su se i na sektor turizama koji je jedan od najbrže rastućih sektora u BiH i gdje znanja iskustva iz Turske mogu značajno pomoći BiH, a najavljen je i nastavak saradnje na pitanjima sigurnosti.

Značajan dio sastanka posvećen je i izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, a činjenica da je Turska partner u tom projektu za Zvizdića je garancija da će projekat biti u potpunosti realiziran iako je riječ o vrlo kompleksnom projektu koji se ne može realizirati u kratkom vremenu.

Istaknuto je da bi prilikom posjete predsjednika Turske u administrativnom i u smislu definiranja modela i financijske konstrukcije trebala započeti realizacija izgradnje prstena koji će povezati Sarajevo i Beograd i sa sjevera i s juga.

"Što se tiče BiH smatramo da treba krenuti onom trasom koja je u ekonomskom smislu važnija za BiH koja ima ekonomsku opravdanost i koja znači veću povezanost ključnih dijelova BiH Sarajevo-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd ne umanjujući značaj druge trase" zaključio je Zvizdić.

U turskom Ministarstvu transporta, potvrdio je Yildirim, već su uradili neke pripreme i okvirno se zna koliko će koštati projekat u okviru studije izvodljivosti, a polovinom ove godine će se  najvjerovatnije utvrditi kako će se taj projekat ostvariti i s kojim finansijskim izvorima.

U okviru dvodnevne posjete BiH Yildirim se nakon susreta sa Zvizdićem i ministrima u Vijeću ministara susreo i sa članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a trebao bi uslijediti i susret s članovima Predsjedništva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti