Zvizdić - Merkel: Prioriteti BiH ostaju evropski i NATO put

14.08.2018. 07:31 / Izvor: Fena
Zvizdić - Merkel: Prioriteti BiH ostaju evropski i NATO put

Nakon susreta predsjedavajući Zvizdić i kancelarka Merkel održali su konferenciju za novinare.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić susreo se jučer u Berlinu s kancelarkom SR Njemačke Angelom Merkel.

Razgovarano je o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskom putu Bosne i Hercegovine, Berlinskom procesu i regionalnim pitanjima zapadnog Balkana.

Nakon susreta predsjedavajući Zvizdić i kancelarka Merkel održali su konferenciju za novinare.

Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio na pozivu i ocijenio posjetu veoma značajnom, posebno zbog činjenice što je Njemačka jedan od ključnih faktora za novi evropski pristup Bosni i Hercegovini. Izrazio je zahvalnost kancelarki Merkel na ličnom angažmanu, kao i angažmanu SR Njemačke u pokretanju njemačko-britanske inicijative kojom je deblokiran proces evropskih integracija i koja je ubrzala evropsku perspektivu BiH i cijelog regiona Zapadnog Balkana.

Dodao je da se kroz Berlinski proces uspjelo  pokrenuti  dosta aktivnosti koje već utiču na život u Bosni i Hercegovini jer je dobila najveći broj projekata iz oblasti transportne infrastrukture, uz podršku čelnika EU.

Istaknuo je da prioriteti Bosne i Hercegovine ostaju evropski i NATO put, ekonomska stabilnost, vladavina prava i sigurnost. Predsjedavajući Zvizdić je ponovio da Bosna i Hercegovina ostaje snažno posvećena uspostavljanju dobrih i prijateljskih odnosa sa svojim susjedima kao jednog od bitnih aspekata procesa stabilizacije i pridruživanja. Dodao je da svi zajedno u regionu zapadnog Balkana moramo pronaći način koji će u narednom periodu svjedočiti  kontinuiranom napretku na putu EU integracije svake od učesnica u okviru zapadnobalkanske šestorke.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su bilateralni odnosi sa Njemačkom izuzetno dobri istaknuvši da je Njemačka naš najvažniji partner, te da trgovinska razmjena između država pokazuje pozitivne rezultate. 

Zvizdić je zahvalio kancelarki Merkel na srdačnoj dobrodošlici.

Kancelarka Merkel je ponovila da Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan imaju jasnu evropsku perspektivu i podršku Njemačke na tom putu. Dodala je da je neupitna podrška NATO integracijama Bosne i Hercegovine. Istaknula je da Njemačka pomaže ekonomski napredak BiH koji je ključan kako bi mladi ljudi našli perpektivu za ostanak. Naglasila je da se saradnja država zapadnog Balkana poboljšala zahvaljujući Berlinskom procesu  te da su polja nauke, obrazovanja i istraživanja od velike važnosti za  razvoj zemalja Zapadnog Balkana, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti